Sastojci:
- 160 g sitno seckanog crnog luka
- 1 kocka od povrća
- 3/4 kašičice mlevenog crnog bibera
- prstohvat soli
- 2 kašike ulja
- 300 g mlevenog mesa
- 200 ml vode
- 940 g oljuštenog i tanko isečenog krompira
- 150 g cvetova brokolija
- malo ulja za podmazivanje tiganja
- malo peršuna za ukrašavanje jela
Za prelivanje musake:
- 4 kašike kukuruznog brašna
- 130 ml vode ili mleka
- prstohvat soli
- 4-5 kašika pavlake za kuvanje
Recept za musaku sa brokolijem i mlevenim mesom:
Kako biste napravili musaku, u loncu propržite luk sa 2 kašike ulja i prstohvatom soli, 4 min. Dodajte mleveno meso i izmrvljenu kocku od povrća i dobro promešajte. Dodajte vodu i kuvajte na srednjoj do visokoj temperaturi, dok cela voda ne ispari. Sklonite sa šporeta, začinite biberom i ostavite sa strane. Uključite rernu na 190 stepeni C. Pomešajte sastojke koje treba preliti preko musake i ostaviti ih na stranu.
Pleh za pečenje namastite i u njega stavite pola količine krompira tako što ćete prekriti celo dno. Između krompira stavite polovinu količine cvetića brokolija. Začinite solju. Uzmite celu količinu mlevenog mesa i rasporedite ga po površini krompira. Sada dodajte ostatak krompira i rasporedite po celoj površini mlevenog mesa.
Ostatak cvetova brokolija stavite između krompira. Začinite sa malo soli. Prelijte tečnu smesu preko musake. Pecite 35 minuta na 190 stepeni Celzijusa. Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 10-15 minuta na 210 stepeni. Servirajte toplo. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa pečurkama po receptu Džejmija Olivera.
Pročitajte kako se pravi domaćinska musaka sa lukom i slaninom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jafa rozen kocke za slavu
Slagana salata sa krompirom, jajima i tunjevinom
Zimska čorba sa graškom
Čiken nagetsi sa sirom
Recept za domaću pileću supu