Musaka rolnice sa patlidžanom predstavljaju raskošan ručak koji možete da pravite kada želite nešto konkretno i kuvano, a nemate mnogo vremena. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa belim mesom. Ovako se prave musaka rolnice sa patlidžanom!

Sastojci:

  • Maslinovo ulje
  • 1 crveni luk, sitno iseckan
  • 250 g mlevenog mesa
  • 1 čen belog luka, zgnječen
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 100 ml crvenog vina
  • 227 g seckanog paradajza
  • prstohvat cimeta
  • 2 velika patlidžana
  • 30 g neslanog putera
  • 2 kašike običnog brašna
  • 350 ml punomasnog mleka
  • 1 žumance srednje veličine, lagano umućeno
  • Sveže narendani muskatni oraščić za serviranje
  • 15 g tvrdog sira, sitno narendanog

Recept za musaka rolnice sa patlidžanom

15:41
Korak 1

Prodinstajte meso

Za musaka rolnice sa patlidžanom zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo ulja. Dodajte luk sa prstohvatom soli i pržite dok ne omekša i ne porumeni. Umešajte mleveno meso, razbijajući ga drvenom kašikom. Nakon nekoliko minuta, kada počne da rumeni, dodajte beli luk i paradajz pire i kuvajte još oko minut. Sipajte vino i pecite nekoliko minuta dok se gotovo ne smanji, a zatim dodajte seckani paradajz i cimet. Kuvajte na laganoj vatri i mešajte najmanje 30 minuta, redovno mešajući, dok se sos ne redukuje tako da samo obloži meso.

15:45
Korak 2

Ispecite patlidžan i napravite bešamel

U međuvremenu, isecite patlidžane po dužini na kriške debljine 5 mm. Zagrejte tiganj na jakoj vatri, premažite kriške sa malo ulja i pecite nekoliko minuta sa svake strane. To ćete morati da radite u serijama. Položite kriške na poslužavnik ili dasku. Za bešamel sos, zagrejte puter u srednjem tiganju. Kada se otopi, umešajte brašno i kuvajte nekoliko minuta. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da dobijete kremasti sos. Kada se sve sjedini, lagano kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri da se zgusne. Sklonite sa ringle, umešajte žumance, narendajte malo muskatnog oraščića i začinite.

15:45
Korak 3

Pecite rolnice

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Sipajte bešamel u posudu za pečenje. Dodajte kašiku fila od mesa blizu donjeg kraja kriške patlidžana, a zatim umotajte patlidžan oko njega da napravite mali punjeni rolat. Ubacite rolnicu u bešamel sos šavom nadole. Ponavljajte dok se ne potroši sve meso i patlidžan. Pospite preko toga parmezan i stavite u rernu na nekoliko minuta dok sve ne porumeni. Uživajte u musaka rolnicama sa patlidžanom!

Pročitajte kako se pravi patlidžan zapečen sa mlevenim mesom i sirom

BONUS VIDEO

Instagram/healthfitnessguide_ Mini pice od patlidžana

StvarUkusa/L.S.