Musaka rolnice sa patlidžanom predstavljaju raskošan ručak koji možete da pravite kada želite nešto konkretno i kuvano, a nemate mnogo vremena. Možda ćete želeti da napravite i musaku sa belim mesom. Ovako se prave musaka rolnice sa patlidžanom!
Sastojci:
- Maslinovo ulje
- 1 crveni luk, sitno iseckan
- 250 g mlevenog mesa
- 1 čen belog luka, zgnječen
- 1 kašika paradajz pirea
- 100 ml crvenog vina
- 227 g seckanog paradajza
- prstohvat cimeta
- 2 velika patlidžana
- 30 g neslanog putera
- 2 kašike običnog brašna
- 350 ml punomasnog mleka
- 1 žumance srednje veličine, lagano umućeno
- Sveže narendani muskatni oraščić za serviranje
- 15 g tvrdog sira, sitno narendanog
Recept za musaka rolnice sa patlidžanom
Prodinstajte meso
Za musaka rolnice sa patlidžanom zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte malo ulja. Dodajte luk sa prstohvatom soli i pržite dok ne omekša i ne porumeni. Umešajte mleveno meso, razbijajući ga drvenom kašikom. Nakon nekoliko minuta, kada počne da rumeni, dodajte beli luk i paradajz pire i kuvajte još oko minut. Sipajte vino i pecite nekoliko minuta dok se gotovo ne smanji, a zatim dodajte seckani paradajz i cimet. Kuvajte na laganoj vatri i mešajte najmanje 30 minuta, redovno mešajući, dok se sos ne redukuje tako da samo obloži meso.
Ispecite patlidžan i napravite bešamel
U međuvremenu, isecite patlidžane po dužini na kriške debljine 5 mm. Zagrejte tiganj na jakoj vatri, premažite kriške sa malo ulja i pecite nekoliko minuta sa svake strane. To ćete morati da radite u serijama. Položite kriške na poslužavnik ili dasku. Za bešamel sos, zagrejte puter u srednjem tiganju. Kada se otopi, umešajte brašno i kuvajte nekoliko minuta. Postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući da dobijete kremasti sos. Kada se sve sjedini, lagano kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri da se zgusne. Sklonite sa ringle, umešajte žumance, narendajte malo muskatnog oraščića i začinite.
Pecite rolnice
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Sipajte bešamel u posudu za pečenje. Dodajte kašiku fila od mesa blizu donjeg kraja kriške patlidžana, a zatim umotajte patlidžan oko njega da napravite mali punjeni rolat. Ubacite rolnicu u bešamel sos šavom nadole. Ponavljajte dok se ne potroši sve meso i patlidžan. Pospite preko toga parmezan i stavite u rernu na nekoliko minuta dok sve ne porumeni. Uživajte u musaka rolnicama sa patlidžanom!
Pročitajte kako se pravi patlidžan zapečen sa mlevenim mesom i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem