Piletina pečena u sirćetu, na začinjenoj palenti je vrlo pikantna. Sos je prilično oštar, ali bogata i kremasta palenta savršeno ga balansira. Možda ćete želeti da napravite i piletinu sa prženim krompirima u romesko sosu. Evo kako da napravite piletinu pečenu u sirćetu, na začinjenoj palenti.

Sastojci:

  • 1 kašika ulja
  • 4 pileća bataka
  • 4 ljutike, sitno isečene
  • 4 čena belog luka, sitno narezana
  • 4 grančice majčine dušice, ubranih listova
  • 250 ml sladnog sirćeta
  • 250 ml soka od jabuke
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica senfa
  • 2 kašike pavlake za kuvanje

Za palentu

  • 250 ml punomasnog mleka
  • 100 g palente koja se brzo kuva
  • 30 g slanog putera
  • 25 g parmezana, sitno narendanog
  • 20 g seckanog mešanog mekog bilja (mešavina bosiljka, peršuna, vlašca, estragona)

Recept za piletinu pečenu u sirćetu, na začinjenoj palenti

15:29
Korak 1

Dinstajte piletinu i luk

Za piletinu pečenu u sirćetu, na začinjenoj palenti stavite veliki tiganj sa visokim stranicama na jaku vatru i dodajte ulje. Kada se istopi, dodajte pileće batake sa kožom nadole na jednu stranu tiganja, a ljutiku i beli luk na drugu. Dinstajte oko 8 minuta dok koža ne postane hrskava i zlatna. Često mešajte luk dok ne omekša.

15:34
Korak 2

Dodajte sirće

Okrenite piletinu, a zatim dodajte listove majčine dušice, sirće, sok od jabuke, šećer i senf i dinstajte 20 minuta dok se piletina ne skuva i sos se malo smanji. Umešajte pavlaku i dinstajte još 5 minuta.

15:34
Korak 3

Napravite palentu

U međuvremenu napravite palentu. U šerpi zagrejte mleko i 200 g vode, pa umutite palentu nekoliko minuta. Umutite puter, parmezan i začinsko bilje, pa probajte i začinite palentu i piletinu solju i biberom. Podelite između činija i prelijte sosom. Uživajte u piletini pečenoj u sirćetu, na začinjenoj palenti.

Pročitajte kako se pravi PEČENO PILE SA HRSKAVOM KORICOM

BONUS VIDEO

Zapečena piletina u bešamel sosu Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.