Patlidžan je povrće jakog ukusa i ne voli svako da ga jede. Ali, ako ga pripremite na pravi način, sigurno će se dopasti i najvećim izbirljivcima. Mi vam donosimo savršen recept za patlidžan zapečen sa mlevenim mesom i sirom. Priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, a ukus je fantastičan. 

Sastojci:

  • Za patlidžan:
  • 3 patlidžana
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • malo bibera
  • Za meso:
  • 1 crni luk
  • 300 g mlevenog mesa 
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice slatke paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • malo bibera 
  • 1 konzerva seckanog pelata
  • Još:
  • 250 g tvrdog sira 
  • 60 g parmezana

Recept za patlidžan sa mlevenim mesom i sirom:

12:11
Korak 1

Ispecite patlidžan 

Isecite patlidžan na kriške, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. U posudi pomešajte maslinovo ulje, so, biber, slatku papriku, origano, mleveni beli luk i promešajte. Premažite dobijenom smesom svaki patlidžan. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20 minuta. 

12:11
Korak 2

Ispržite meso 

U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Kada se meso malo propržite posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom, korijanderom i kimom. Promešajte. Zatim dodajte seckane paprike i pržite dok sve ne bude spremno. Na kraju dodajte mleveni beli luk i pelat, pa promešajte i ostavite da se krčka još nekih 10 minuta. 

12:11
Korak 3

Sipajte nadev preko patlidžana

Izvadite patlidžan iz rerne i sipajte nadev preko, pa pospite rendanim sirom. Preklopite drugim patlidžanom, ponovo sipajte nadev i pospite rendani sir. Tako radite dok ne utrošite sastojke. Preko izrendajte parmezan. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta. 

Pročitajte i ovo: Paprike punjene krompirom i patlidžanom

BONUS VIDEO: 

Instagram/sebastian_fitarau Patlidžan punjen sirom

(StvarUkusa/S.B.)