Patlidžan je povrće jakog ukusa i ne voli svako da ga jede. Ali, ako ga pripremite na pravi način, sigurno će se dopasti i najvećim izbirljivcima. Mi vam donosimo savršen recept za patlidžan zapečen sa mlevenim mesom i sirom. Priprema je jednostavna i ne zahteva puno vremena, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- Za patlidžan:
- 3 patlidžana
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- malo bibera
- Za meso:
- 1 crni luk
- 300 g mlevenog mesa
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 čena belog luka
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- malo bibera
- 1 konzerva seckanog pelata
- Još:
- 250 g tvrdog sira
- 60 g parmezana
Recept za patlidžan sa mlevenim mesom i sirom:
Ispecite patlidžan
Isecite patlidžan na kriške, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. U posudi pomešajte maslinovo ulje, so, biber, slatku papriku, origano, mleveni beli luk i promešajte. Premažite dobijenom smesom svaki patlidžan. Pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 20 minuta.
Ispržite meso
U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveno meso. Kada se meso malo propržite posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom, korijanderom i kimom. Promešajte. Zatim dodajte seckane paprike i pržite dok sve ne bude spremno. Na kraju dodajte mleveni beli luk i pelat, pa promešajte i ostavite da se krčka još nekih 10 minuta.
Sipajte nadev preko patlidžana
Izvadite patlidžan iz rerne i sipajte nadev preko, pa pospite rendanim sirom. Preklopite drugim patlidžanom, ponovo sipajte nadev i pospite rendani sir. Tako radite dok ne utrošite sastojke. Preko izrendajte parmezan. Vratite u rernu i pecite još 15 minuta.
Pročitajte i ovo: Paprike punjene krompirom i patlidžanom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom