Ideja za ručak nikad dovoljno, a naš današnji predlog su rolnice od patlidžana. Pune se mlevenim mesom i pirinčem, pa se peku u bujonu. Ovo zanimljivo jelo od patlidžana dopašće se i najvećim gurmanima, a njegova priprema ne zahteva preterane kulinarske sposobnosti.  

  • Sastojci:
  • 6 patlidžana 
  • 1,5 šolja pirinča 
  • 1 crni luk 
  • 1 paprika 
  • 1 ljuta paprika (opciono)
  • 4 čena belog luka 
  • 50 g paradajz pirea
  • 1 šolja gustog paradajz sosa
  • 1 veza korijandera 
  • 1 veza peršuna 
  • 250 g mlevenog mesa 
  • 1 kašičica nane ili bosiljka 
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašika bujona

Priprema: 

Patlidžane isecite na deblje kriške, a zatim ih poređajte na pleh. Posolite i pobiberite sa obe strane, a onda ih premažite uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-12 minuta. Potopite pirinač u toploj vodi nekih pola sata. U šerpi, na malo ulja, propržite sitno seckani crni luk, a kada omekša dodajte seckanu papriku, beli luk, ako želite seckanu ljutu papriku i paradajz pire. Lepo promešajte i pržite još par minuta. Zatim sipajte paradajz sos i promešajte, pa krčkajte još 5-6 minuta. Sipajte smesu u posudu, pa dodajte seckani korijander i peršun, proceđeni pirinač, začine i mleveno meso. Sve dobro sjedinite. Sipajte kašiku do sve smese na svaki patlidžan i urolajte. Poređajte u šerpu obloženu pek papirom. Prelijte bujonom i poklopite. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Mini pice od patlidžana Instagram/healthfitnessguide_

Izvor: StvarUkusa