Zimnica počinje da se sprema krajem avgusta, a za oktobar su rezervisani kiseli kupus i turšija. Ako ove godine pripremate turšiju, neophodno je da je spremite kako treba, a jedna od najbitniji je preliv. On će savršeno ukiseliti povrće, ali i učiniti ga hrskavim. Nekada se ovaj preliv pravio sa esencijom, ali u modernijim receptima je ona zamenjena turšijom. Povrće naravno birate po želji, a ako volite da ekspirmentišete možete da napravite i voćnu turšiju.
- Sastojci:
- (za 4 kg povrća)
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- 200 g soli
- 150 g šećera
- 1/2 vinobrana
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer i so. Kada tečnost proključa sklonite sa šporeta, pa ostavvite da se potpuno ohladi. Nakon toga sipajte sirće i promešajte. U šolju sipajte malo tečnosti i dodajte vinobran. Dobro promešajte, pa sipajte nazad u šerpu. Ovom tečnošću prelijte povrće u buretu ili teglama i ostavite da odstoji 20 dana.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem