Većina ljudi se u današnje vreme odlučuje za kupovnu zimnicu jer nemaju ni uslova ni vremena da sami prave. Ali, ništa nije tako ukusno kao domaće, a najpoznatiji specijaliteti zimnice su ajvar, turšija i kiseli kupus. Turšija se pravi od povrća i odlična je salata uz sve kada dođe hladnije vreme. Nije komplikovana za pripremu, a može da se pravi u stanu. Takođe, ako volite turšiju isprobajte i onu od voća. Zbog slatko kiselog ukusa odlično je posluženje uz pečenje, dimljeno meso, ribu... Dekorativna i ukusna voćna turšija je super i za slavsku trpezu. Vodite računa da voće ne bude skroz zrelo, jer će se brzo raspasti. 

Sastojci:

500 g jabuka
500 g krušaka
500 g grožđa 
250 g dunja
250 g zelenog paradajza
2,5 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta
5 kašika šećera
3,5 kašike soli
1 vinobran
biber u zrnu
lovorov list
list celera
štapić cimeta
karanfilić

Priprema:

Voće dobro operite, očistite od semenki i isecite na manje komade. U manje bure stavite voće i začine. Ako nemate bure koristite veće tegle. U zagrejanu vodu dodajte so i šećer, pa mešajte dok se sve ne otopi. Zatim sipajte sirće i kuvajte dok ne proključa. Prelijte preko voća, vodite računa da ima dovoljno tečnosti, jer voće treba da pliva u njoj. Najbolje je da sve na kraju prekrijete mrežicom i da preko stavite nešto teško. Zatvorite i ostavite da se sve ukiseli, što u zavisnosti od spoljne temperature može da traje 7 dana ili duže, ako je toplije brže će se ukiseliti.

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE