Ne postoji osoba koja ne voli turšiju, a kada je pripremite bićete obezbeđeni do proleća. Ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti.
Sastojci:
- karfiol
- šargarepa
- zeleni paradajz
- kornišoni
- 4 komada celera - glave i listovi
- 6-7 glavica belog luka
- 500 g soli
- sirće
Priprema:
Na dno bureta sipajte so i lepo pokvasite sirćetom. Prvo stavite šargarepu, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol podelite na velike ružice i dodajte preko šargarepe.
Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. Dok ređate povrće stavljate i krupno isečen celer. Kroz slojeve se stavlja i po jedna glavica belog luka isečena na pola.
Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju poslednji. Ako šargarepa dominira, dodaje se 200 g soli dodatno.
Na kraju se od grančica vinove loze plete venac i zajedno sa kamenom se pritiska povrće. Tako odstoji 20 sati i tek drugog dana se preliva vodom i zatvara poklopcem.
Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem