Ne postoji osoba koja ne voli turšiju, a kada je pripremite bićete obezbeđeni do proleća. Ukupno treba da imate 10 kg povrća, a vi  po ukusu odredite kog povrća ćete više ili manje kupiti.

Sastojci: 

  • karfiol
  • šargarepa
  • zeleni paradajz
  • kornišoni
  • 4 komada celera - glave i listovi
  • 6-7 glavica belog luka
  • 500 g soli
  • sirće

Priprema:

Na dno bureta sipajte so i lepo pokvasite sirćetom. Prvo stavite šargarepu, ako je sitna ne seče se, a ako je krupnija seče se na dva dela. Karfiol podelite na velike ružice i dodajte preko šargarepe.

Zatim stavite paradajz i na kraju kornišone. Dok ređate povrće stavljate i krupno isečen celer. Kroz slojeve se stavlja i po jedna glavica belog luka isečena na pola.

Krastavčići prvi budu gotovi, zato se stavljaju poslednji. Ako šargarepa dominira, dodaje se 200 g soli dodatno.

Na kraju se od grančica vinove loze plete venac i zajedno sa kamenom se pritiska povrće. Tako odstoji 20 sati i tek drugog dana se preliva vodom i zatvara poklopcem.

Pretače se po želji na 1-2 dana. Gotova je nakon 14 dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs