Ako ste vegetarijanac ili ste na nekom režimu ishrane, ali i ako samo volite dobro da jedete, onda je ovo super recept za vas. U pitanju je gulaš koji se pravi bez mesa, ali je jednako ukusan. Napravite ga od patlidžana i leblebija, kao i puno aromatičnih i pikantnih začina koji daju poseban šmek. Za prirpemu ovog gulaša ne morate da izdvojite puno novca, a uspeva čak i početnicima.
- Sastojci:
- 1 šolja leblebija
- 600 g patlidžana
- 3-4 krompira
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 2 kašičice slatke paprike
- 1 veliki crni luk
- 5 čenova belog luka
- 1 kašičica rendanog đumbira
- 1 ljuta papričica
- 3 kašike paradajz paste
- 350 g paradajza
- 1 kašičica korijandera
- 1 kašičica kumina
- 1 kašičica ljute crvene paprike
- 1 kašičica kurkume
- svež korijander
- puter
Priprema:
Leblebije potopite preko noći, pa ih sutradan procedite. Stavite u šerpu i prelijte vodom, pa poklopite i kuvajte nekih 40 minuta. Za to vreme iseckajte parlidžan i krompir na kockice, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite, pobiberite, pa pospite belim lukom u prahu, crnim lukom u prahu, jednom kašičicom slatke paprike i promešajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U dubljem tiganju na malo ulja ispržite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli. Dobro promešajte, pa dodajte celu ljutu papričicu i paradajz pastu. Krčkajte 2-3 minuta, pa dodajte paradajz, so, biber, korijander, kumin, ljutu crvenu papriku i kurkumu. Lepo promešajte, poklopite i krčkajte još 5 minuta. Zatim u taj sos dodajte leblebije, patlidžan i krompir i sipajte unutra vodu u kojoj su se kuvale leblebije. Promešajte, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Pospite seckanim svežim korijanderom i sipajte u tanjir, pa prelijte istopljenim puterom koji ste začinili slatkom ili ljutom crvenom paprikom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem