Ako ste vegetarijanac ili ste na nekom režimu ishrane, ali i ako samo volite dobro da jedete, onda je ovo super recept za vas. U pitanju je gulaš koji se pravi bez mesa, ali je jednako ukusan. Napravite ga od patlidžana i leblebija, kao i puno aromatičnih i pikantnih začina koji daju poseban šmek. Za prirpemu ovog gulaša ne morate da izdvojite puno novca, a uspeva čak i početnicima. 

  • Sastojci:
  • 1 šolja leblebija 
  • 600 g patlidžana 
  • 3-4 krompira 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 1 kašičica crnog luka u prahu 
  • 2 kašičice slatke paprike 
  • 1 veliki crni luk 
  • 5 čenova belog luka 
  • 1 kašičica rendanog đumbira 
  • 1 ljuta papričica 
  • 3 kašike paradajz paste 
  • 350 g paradajza 
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kumina 
  • 1 kašičica ljute crvene paprike 
  • 1 kašičica kurkume 
  • svež korijander 
  • puter 

Priprema:

Leblebije potopite preko noći, pa ih sutradan procedite. Stavite u šerpu i prelijte vodom, pa poklopite i kuvajte nekih 40 minuta. Za to vreme iseckajte parlidžan i krompir na kockice, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite, pobiberite, pa pospite belim lukom u prahu, crnim lukom u prahu, jednom kašičicom slatke paprike i promešajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. U dubljem tiganju na malo ulja ispržite sitno seckan crni luk, pa kada omekša dodajte mleveni beli. Dobro promešajte, pa dodajte celu ljutu papričicu i paradajz pastu. Krčkajte 2-3 minuta, pa dodajte paradajz, so, biber, korijander, kumin, ljutu crvenu papriku i kurkumu. Lepo promešajte, poklopite i krčkajte još 5 minuta. Zatim u taj sos dodajte leblebije, patlidžan i krompir i sipajte unutra vodu u kojoj su se kuvale leblebije. Promešajte, poklopite i kuvajte još 10 minuta. Pospite seckanim svežim korijanderom i sipajte u tanjir, pa prelijte istopljenim puterom koji ste začinili slatkom ili ljutom crvenom paprikom.

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija SEKA UGOSTILA KOLEGU NA ZLATIBORU: Veljko i Raša spremali gulaš za njihove dame!

Izvor: Stvar ukusa