Plavi patlidžan je pored krompira omiljeno povrće za pripremu musake. Prvo je potrebno da se ispeče u rerni, a potom se dalje koristi u pripremi. Ukoliko volite plavi patlidžan možda ćete želeti da isprobate i brzinski recept za pečeni patlidžan. Evo i kako da napravite musaku sa plavim patlidžanom.

Sastojci:

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 1 kašičica soli
  • 2 - 3 kašike maslinovog ulja

Za fil:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, isečen na kockice
  • 3 čena belog luka, mlevena
  • 700 g mešanog mlevenog mesa
  • 400g mlevenog paradajza
  • 3 kašike paradajz paste
  • 120 ml goveđeg bujona
  • 1 goveđa kocka, izmrvljena
  • 2 lovorova lista
  • 1,5 kašičica šećera
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 3/4 kašičice soli

Za bešamel sos

  • 60g putera
  • 5 kašika običnog brašna
  • 300 ml mleka
  • 60 g parmezana, rendanog
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 1/4 kašičice suvog začina
  • 1/4 kašičice bibera

Recept za musaku sa plavim patlidžanom i mlevenim mesom

Iseckajte plavi patlidžan na kolutove i stavite ga u veliku cediljku i pospite sa malo soli. Ponovite sa preostalim patlidžanom. Ostavite ga da odstoji 30 minuta. U međuvremenu, napravite fil i bešamel sos. Zagrejte rernu na 240 C. Patlidžan osušite i položite na plehove obložene papirom za pečenje i premažite uljem. Pecite 15-20 minuta ili dok ne porumeni i ne omekša. Izvadite i ostavite da se malo ohladi.

Za fil zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju ili loncu na jakoj vatri, a zatim pržite beli luk i luk 2 minuta. Dodajte mešano meso i dinstajte dok ne promeni boju iz ružičaste u braon, razbijajući ga na sitne komade. Dodajte preostale sastojke i promešajte da se sjedine. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte 15 minuta, ili dok se ne pretvori u gust sos.

Za bešamel sos rastopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte 1 minut. Neprestano mešajući, polako dodajte mleko. Zatim redovno mešajte 3 do 5 minuta ili dok se potupuno ne zgusne. Sklonite sa šporeta i umutite sir, suvi začin, so i biber. Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim umutite jaja. Pokrijte poklopcem.

Smanjite rernu na 180 C. Stavite polovinu patlidžana na dno posude za pečenje, a zatim preko njega stavite sav fil. Stavite odozgo preostali patlidžan, pa prelijte bešamel sosom i pospite prezlama. Pecite 30 - 40 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja.

Pročitajte kako se pravi musaka sa tikvicama i sirom

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa/L.S.