Plavi patlidžan je pored krompira omiljeno povrće za pripremu musake. Prvo je potrebno da se ispeče u rerni, a potom se dalje koristi u pripremi. Ukoliko volite plavi patlidžan možda ćete želeti da isprobate i brzinski recept za pečeni patlidžan. Evo i kako da napravite musaku sa plavim patlidžanom.
Sastojci:
- 1 kg plavog patlidžana
- 1 kašičica soli
- 2 - 3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 crni luk, isečen na kockice
- 3 čena belog luka, mlevena
- 700 g mešanog mlevenog mesa
- 400g mlevenog paradajza
- 3 kašike paradajz paste
- 120 ml goveđeg bujona
- 1 goveđa kocka, izmrvljena
- 2 lovorova lista
- 1,5 kašičica šećera
- 2 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice cimeta
- 3/4 kašičice soli
Za bešamel sos
- 60g putera
- 5 kašika običnog brašna
- 300 ml mleka
- 60 g parmezana, rendanog
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1 1/4 kašičice suvog začina
- 1/4 kašičice bibera
Recept za musaku sa plavim patlidžanom i mlevenim mesom
Iseckajte plavi patlidžan na kolutove i stavite ga u veliku cediljku i pospite sa malo soli. Ponovite sa preostalim patlidžanom. Ostavite ga da odstoji 30 minuta. U međuvremenu, napravite fil i bešamel sos. Zagrejte rernu na 240 C. Patlidžan osušite i položite na plehove obložene papirom za pečenje i premažite uljem. Pecite 15-20 minuta ili dok ne porumeni i ne omekša. Izvadite i ostavite da se malo ohladi.
Za fil zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju ili loncu na jakoj vatri, a zatim pržite beli luk i luk 2 minuta. Dodajte mešano meso i dinstajte dok ne promeni boju iz ružičaste u braon, razbijajući ga na sitne komade. Dodajte preostale sastojke i promešajte da se sjedine. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte 15 minuta, ili dok se ne pretvori u gust sos.
Za bešamel sos rastopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte brašno i mešajte 1 minut. Neprestano mešajući, polako dodajte mleko. Zatim redovno mešajte 3 do 5 minuta ili dok se potupuno ne zgusne. Sklonite sa šporeta i umutite sir, suvi začin, so i biber. Ostavite da se ohladi 5 minuta, a zatim umutite jaja. Pokrijte poklopcem.
Smanjite rernu na 180 C. Stavite polovinu patlidžana na dno posude za pečenje, a zatim preko njega stavite sav fil. Stavite odozgo preostali patlidžan, pa prelijte bešamel sosom i pospite prezlama. Pecite 30 - 40 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da odstoji 10 minuta pre serviranja.
Pročitajte kako se pravi musaka sa tikvicama i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom