Patlidžan ima jak ukus i miris i ljudi ga često izbegavaju. Ali, od ovog povrća mogu da se naprave neka od najukusnijih jela, a ovaj jednostavan recept će vas odušetiviti. Ovako pripremljen patlidžan možete da služite kao glavno jelo, ali i kao prilog. Odličan je i za one koji poste, ali onda izbegnite preliv od jogurta ili koristite posni jogurt.
- 2 patlidžana
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- Za sos od jogurta:
- 1 čaša jogurta
- 2 čena belog luka
- malo sveže mirođije
Recept za pečeni patlidžan:
Pripremite patlidžan
Isecite patlidžan na polovine, pa zasecite u obliku dijamanta. Zatim nauljite i posolite, pa isecite u tiganju. Zatim poređajte patlidžan u vatrostalnu posudu i pecite u rerni na 230°C oko 25-30 minuta.
Napravite preliv od belog luka
U posudi pomešajte maslinovo ulje, mleveni beli luk i seckani peršun. Sve dobro sjedinite, pa premažite preko patlidžana.
Služite sa prelivom od jogurta
U posudi pomešajte jogurt, mirođiju i mleveni beli luk, pa sve lepo sjedinite. Začinite po želji i poslužite sa patlidžanom.
Pročitajte i ovo: Mekano meso sa patlidžanom u bešamel sosu
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom