Salate su uvek dobar predlog za lagani obrok, a kako je u toku Uskršnji post, mi vam predlažemo super recept. Napravite posnu salatu od povrća, kao što su patlidžan, pečene paprike, celer i dodajte pasulj. Sve to prelijte dresingom i eto savršenog ručka koji će obožavati cela porodica. Ovako pripremljenu posnu salatu možete da služite i kao prilog uz ribu.
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 2 paprike
- 1 konzerva pasulja
- 1 šargarepa
- 1 celer
- 1/2 ljubičastog luka
- 1 veza peršuna
- Za preliv:
- 3,5 kašike soka od limuna
- 1,5 kašika meda
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevenog belog luka
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1/4 kašičice ljute mlevene paprike
Recept za salatu sa patlidžanom, pečenim paprikama i pasuljem:
Ispecite patlidžan i papriku
Isecite paprike na pola, pa skinite peteljku i izvadite semenke. Patlidžan takođe presecite na pola, pa zasecite unutrašnjost u obliku dijamanta. Poređajte na pleh. Premažite ulje i paprike i patlidžan, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Zatim pokrijte alu folijom i ostavite da se povrće ohladi.
Napravite dresing za salatu
U posudi pomešajte sok od limuna, med, maslinovo ulje, beli luk u prahu, mleveni kim, so, biber i ljutu mlevenu papriku. Sve dobro sjedinite i ostavite sa strane.
Napravite salatu
Skinite kožu sa paprika, pa sitno iseckajte. Patlidžanu izvadite unutrašnjost i takođe sitno iseckajte. Stavite u posudu, pa dodajte pasulj koji ste procedili i oprali, kao i seckani celer, šargarepu i luk. Sipajte preliv preko i sve dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 2 sata (ovaj korak je obavezan).
Pročitajte i ovo: Posna salata sa pečenim paprikama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem