Salate su uvek dobar predlog za lagani obrok, a kako je u toku Uskršnji post, mi vam predlažemo super recept. Napravite posnu salatu od povrća, kao što su patlidžan, pečene paprike, celer i dodajte pasulj. Sve to prelijte dresingom i eto savršenog ručka koji će obožavati cela porodica. Ovako pripremljenu posnu salatu možete da služite i kao prilog uz ribu.

Sastojci:

  • 1 patlidžan
  • 2 paprike 
  • 1 konzerva pasulja 
  • 1 šargarepa 
  • 1 celer 
  • 1/2 ljubičastog luka 
  • 1 veza peršuna 
  • Za preliv:
  • 3,5 kašike soka od limuna
  • 1,5 kašika meda
  • 2 kašike maslinovog ulja 
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1/4 kašičice ljute mlevene paprike

Recept za salatu sa patlidžanom, pečenim paprikama i pasuljem:

13:01
Korak 1

Ispecite patlidžan i papriku 

Isecite paprike na pola, pa skinite peteljku i izvadite semenke. Patlidžan takođe presecite na pola, pa zasecite unutrašnjost u obliku dijamanta. Poređajte na pleh. Premažite ulje i paprike i patlidžan, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Zatim pokrijte alu folijom i ostavite da se povrće ohladi. 

13:13
Korak 2

Napravite dresing za salatu

U posudi pomešajte sok od limuna, med, maslinovo ulje, beli luk u prahu, mleveni kim, so, biber i ljutu mlevenu papriku. Sve dobro sjedinite i ostavite sa strane. 

13:13
Korak 3

Napravite salatu 

Skinite kožu sa paprika, pa sitno iseckajte. Patlidžanu izvadite unutrašnjost i takođe sitno iseckajte. Stavite u posudu, pa dodajte pasulj koji ste procedili i oprali, kao i seckani celer, šargarepu i luk. Sipajte preliv preko i sve dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 2 sata (ovaj korak je obavezan). 

Pročitajte i ovo: Posna salata sa pečenim paprikama

BONUS VIDEO: 

Instagram/ _eating_with_emily Kako se pravi najbolja grčka salata

(StvarUkusa/S.B.)