Za Badnje veče je običaj da se služi badnjača - jednostavna posna pogača, kao i da se priprema riba, prebranac, kiseli kupus, ali poslužuju se i ukusne posne salate. Sto ukrašava suvo voće, a mnogi Srbi se često pitaju da li treba da se služi riba na Badnji dan, kao i da li se posti na vodi ili ulju. Sveštenik Radoslav Savović je otkrio da se za Badnje veče ne služi riba, ali da se posti na ulju, pa vam mi donosimo savršen recept za posnu salatu sa pečenim paprikama

Sastojci:

  • 600 g pečene paprike 
  • 1 tegla mariniranih pečuraka
  • 5 šargarepi
  • 500 g kiselih krastavaca 
  • posni majonez
  • 4-5 manjih krompira 
  • 180 ml ulja
  • 200 g senfa 
  • 1 limun

Recept za posnu salatu sa pečenim paprikama - super za Badnje veče:

14:20
Korak 1

Pripremite sastojke 

Očistite pečene paprike i sitno ih iseckajte. Zatim stavite u posudu, pa dodajte seckane kisele krastavčiće, seckane marinirane pečurke, seckane šargarepe koje ste prethodno skuvali, kao i seckani ili rendani krompir koji ste takođe prethodno skuvali.

14:22
Korak 2

Napravite preliv

U posudi pomešajte posni majonez, ulje, senf i sok od limuna. Začinite po želji, pa prelijte preko salate i promešajte.

14:23
Korak 3

Servirajte salatu sa pečenim paprikama

Salatu sa pečenim paprikama stavite u frižider nekih sat vremena, pa služite za Badnje veče sa ribom. 

Pročitajte i ovo: Posna mozaik salata

BONUS VIDEO: 

salata od mariniranih tikvica instagram/cookistwow

(StvarUkusa/S.B.)