Za Badnje veče je običaj da se služi badnjača - jednostavna posna pogača, kao i da se priprema riba, prebranac, kiseli kupus, ali poslužuju se i ukusne posne salate. Sto ukrašava suvo voće, a mnogi Srbi se često pitaju da li treba da se služi riba na Badnji dan, kao i da li se posti na vodi ili ulju. Sveštenik Radoslav Savović je otkrio da se za Badnje veče ne služi riba, ali da se posti na ulju, pa vam mi donosimo savršen recept za posnu salatu sa pečenim paprikama.
Sastojci:
- 600 g pečene paprike
- 1 tegla mariniranih pečuraka
- 5 šargarepi
- 500 g kiselih krastavaca
- posni majonez
- 4-5 manjih krompira
- 180 ml ulja
- 200 g senfa
- 1 limun
Recept za posnu salatu sa pečenim paprikama - super za Badnje veče:
Pripremite sastojke
Očistite pečene paprike i sitno ih iseckajte. Zatim stavite u posudu, pa dodajte seckane kisele krastavčiće, seckane marinirane pečurke, seckane šargarepe koje ste prethodno skuvali, kao i seckani ili rendani krompir koji ste takođe prethodno skuvali.
Napravite preliv
U posudi pomešajte posni majonez, ulje, senf i sok od limuna. Začinite po želji, pa prelijte preko salate i promešajte.
Servirajte salatu sa pečenim paprikama
Salatu sa pečenim paprikama stavite u frižider nekih sat vremena, pa služite za Badnje veče sa ribom.
Pročitajte i ovo: Posna mozaik salata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus