Posni pasulj prebranac je obavezan deo trpeze i uz tradicionalnu pripremu biće toliko ukusan da vam neće biti da li je topao ili hladan. Možda će vam biti zanimljiv i posni prebranac sa kečapom. Posni pasulj prebranac obavezno pravite uz lorberov list koji mu daje aromu. Pročitajte kako se pravi!
Sastojci:
- 250 g pasulja tetovca
- 350 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
- 150 g praziluka, isečenog na kolutiće
- 1 čen sitno isečenog belog luka
- 1/2 glavice sitno isečenog crvenog luka
- 1 kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice slatke aleve paprike
- so i sveže mleveni crni biber po ukusu
- 150 ml maslinovog ulja
- 2-3 lista lorbera
Recept za posni pasulj prebranac:
Pripremite pasulj dan ranije:
Za posni pasulj prebranac operite pasulj, naspite preko njega vodu i ostavite da nabubri preko noći. Sutradan odlijte vodu i sipajte novu, kako biset kuvali pasulj nekih desetak minuta pa odlijte i tu vodu. Nakon što provri dodajte luk i dinstajte dok pasulj ne omekša.
Karmelizujte luk u tiganju:
Posni pasulj mora da ima karmelizovani luk, prvo u tiganju na pola količine zagrejanog ulja pržite luk i praziluk dok se ne karmelizuju, a zatim dodajte beli luk dok ne počne da miriše. Sklonite sa ringle i dodajte začine.
Pecite pasulj u rerni dok ne stvori korica:
Uzmite posudu i u nju sipajte malo ulja, trećinu kuvanog pasulja posolite, pobiberite i poprskajte uljem nakon što ga ubacite u posudu. Rasporedite po pasulju pola količine luka, a zatim ceo postupak ponovite sa ostatkom pasulja, luka i začina. Završite pasuljem. Prelijte sve kutlačom vode u kojoj je pasulj kuvan, dodajte začine po ukusu i zapecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 35-40 minuta dok ne porumeni i ne formira se korica. Uživajte u posnom pasulju prebrancu!
Pročitajte kako se pravi POSNI PREBRANAC SA BELIM VINOM
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem