Srpska kuhinja je poznata po jelima od pasulja i kiselog kupusa. Jedva čekamo da dođu hladiniji dani kako bismo mogli da uživamo u ovim specijalitetima, a kako se uskro približava post, kao i posne slave, predlažemo vam da napravite prebranac. Recept za prebranac je lak i sigurno ste ga pravili do sada, ali mi vam predlažemo malo drugačiji recept. Ako volite da eksperimentišete sa hranom, onda obavezno napravite prebranac sa bujonom, kečapom i začinima. Oduševiće vas ukus. 

Pročitajte i kako da izbegnete nadimanje od pasulja

Sastojci: 

  • 450 g pasulja 
  • 1 crni luk 
  • 2 paprike
  • 2 šolje kečapa
  • 2 šolje bujona (od povrća)
  • 2 kašike vorčester sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 1/4 šolje smeđeg šećera
  • 2 kašike senfa u prahu 
  • 1 kašika dimljene paprike
  • 1 kašičica belog luka u prahu

Recept za posni prebranac: 

Potopite pasulj u šerpi, pa ostavite preko noći, a zatim prospite tu vodu i sipajte novu. Kuvajte pasulj dok zrna ne omekšaju. Kada omekša procedite vodu i ostavite sa strane. U tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omkeša, pa dodajte papriku i pržite dok ne omekša. Zatim sipajte kečap, bujon, vorčester sos i sirće, kao i šećer, senf, papriku i beli luk u prahu. Posolite i pobiberite, pa promešajte. U tepsiju, najbolje zemljanu sipajte pasulje, pa dodajte sos i lepo promešajte. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 3,5 sata. 

Pročitajte i ovo: Manastirski prebranac na vodi

BONUS VIDEO: 

Instagram/evalongoria Posni čili po receptu Eve Longorije

Izvor: StvarUkusa