Srpska kuhinja je poznata po jelima od pasulja i kiselog kupusa. Jedva čekamo da dođu hladiniji dani kako bismo mogli da uživamo u ovim specijalitetima, a kako se uskro približava post, kao i posne slave, predlažemo vam da napravite prebranac. Recept za prebranac je lak i sigurno ste ga pravili do sada, ali mi vam predlažemo malo drugačiji recept. Ako volite da eksperimentišete sa hranom, onda obavezno napravite prebranac sa bujonom, kečapom i začinima. Oduševiće vas ukus.
Pročitajte i kako da izbegnete nadimanje od pasulja.
Sastojci:
- 450 g pasulja
- 1 crni luk
- 2 paprike
- 2 šolje kečapa
- 2 šolje bujona (od povrća)
- 2 kašike vorčester sosa
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1/4 šolje smeđeg šećera
- 2 kašike senfa u prahu
- 1 kašika dimljene paprike
- 1 kašičica belog luka u prahu
Recept za posni prebranac:
Potopite pasulj u šerpi, pa ostavite preko noći, a zatim prospite tu vodu i sipajte novu. Kuvajte pasulj dok zrna ne omekšaju. Kada omekša procedite vodu i ostavite sa strane. U tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne omkeša, pa dodajte papriku i pržite dok ne omekša. Zatim sipajte kečap, bujon, vorčester sos i sirće, kao i šećer, senf, papriku i beli luk u prahu. Posolite i pobiberite, pa promešajte. U tepsiju, najbolje zemljanu sipajte pasulje, pa dodajte sos i lepo promešajte. Poklopite i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 3,5 sata.
Pročitajte i ovo: Manastirski prebranac na vodi
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem