Jedna od najlepših i najraskošnijih srpskih posalstica je svakako Vasina torta. Fil pun oraha čini ovu tortu savršenom za sve vrste slavlja, a retko ko će odbiti parče. Legenda kaže da je ova torta dobila ime po Vasi Čokrljanu, koji je učino sve što je u njegovoj moći da spase život svoje supruge Jelene i njihovog nerođenog deteta. Kada je uspeo u znak zahvalnosti njegova tašta je napravila tortu koju je nazvala po njemu. Veruje se da recept za čuvenu tortu potiče iz 1908. godine i da je nastao u Paraćinu. Isprobajte i posnu verziju omiljene torte, a možete da je poslužite i za Svetu Petku.
Sastojci:
- 300 g posnog keksa
- 250 g oraha
- 250 g margarina
- 750 ml posne slatke pavlake
- 100 g šećera u prahu + 2 kašike
- 100 g posne čokolade
- 1 pomorandža
Recept za posnu Vasinu tortu:
Keks dobro izblendiraje sa 120 g oraha. U posudi pomešajte pola količine mlevenog keksa (150 g), kao i pola količine mlevenih oraha (60 g). Dodajte pola margarina (125 g), kao i 5 kašika posne slatke pavlake. Dobro sjedinite smesu, a okrugli kalup nauljite i obložite pek papirom (ivice i dno). Sipajte smesu unutra i lepo poravnajte i utisnite. Preostalu slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu. U posudi pomešajte preostali margarin (125 g) i dodajte šećer u prahu (2 kašike) i istopljenu čokoladu. Dobro sjedinite mikserom, pa sipajte sok od pomorandže i rendanu koru, kao i pola količine umućene slatke pavlake. Dobro sjedinite. Dodajte presotale orahe (60 g) i keks (150 g). Opet promešajte i sipajte preko keksa i poravnajte. Zatim sipajte preostalu umućenu slatku pavlaku i poravnajte. Ukrasite preostalim seckanim orasima (130 g) i posna Vasina torta je gotova.
Pročitajte i ovo: Posna markiza
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem