Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POSNA REFORMA TORTA: Kraljevsku poslasticu spremite za slavu, a evo čime da zamenite jaja i mleko

Autor Sanja Belinić

Umesto mrsne varijante spremite posnu reforma tortu, koja je jednako ukusna.

 Posna reforma torta Izvor: Printscreen/YT/Fatto in Casa da Alba

Približava se Božićni post, ali i sve slave koje padaju u decembru biće posne, a tada morate da vodite računa koje namirnice konzumirate. Bez obzira što ne smete da jedete određene sastojke, to ne znači da ne možete da uživate u hrani, pa tako jaja zamenite medom, a obično mleko sojinim. Danas postoji mnogo recepta koji su kreativni i koje možete da služite kada je post. Takođe, ako volite slatkiše sada postoje recepti za najraznovrsnije posne torte, a mi predlažemo da isprobate najpopularniju srpsku tortu, a to je reforma. 

  • Sastojci:
  • 600 g mlevenih oraha
  • 600 g šećera
  • 150 g meda
  • 17,5 kašika brašna
  • 150 g posnog margarina
  • 6 štangli čokolade za kuvanje (posna)
  • 5 kesica vanilin šećera
  • 1,5 šolja kisele vode
  • 1,5 šolja ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
  • 400 ml sojinog ili bademovog mleka

Priprema:
Za koru: Pomešajte orahe (250 g), med, šećer (250 g), kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za fil: Pomešajte preostali šećer sa vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte preostale mlevene orahe i 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kada se skuva sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom. 
Ređanje torte: Koru isecite na 3 dela, pa svaki bogato nafilujte, a onda pređite i preko cele torte. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ajmo opet

Nema posni i masni margarin. Margarin se pravi od biljnih ulja da ne ulazimo u to da li je zdrav ili nije ali sve sto je biljno, podrazumeva se da je posno. Proizvodi zivotinjskog porekla su masni. Margarin se ne dobija ni od cega zivotinjskog porekla. to sto mazemo na hleb a zivotinjskog porekla je - puter ili buter, kako ga ko izgovara. A inace u reform tortu ne ide mleko, tako da je ovo neka druga torta koja po malo lici na reformu.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti