Približava se Božićni post, ali i sve slave koje padaju u decembru biće posne, a tada morate da vodite računa koje namirnice konzumirate. Bez obzira što ne smete da jedete određene sastojke, to ne znači da ne možete da uživate u hrani, pa tako jaja zamenite medom, a obično mleko sojinim. Danas postoji mnogo recepta koji su kreativni i koje možete da služite kada je post. Takođe, ako volite slatkiše sada postoje recepti za najraznovrsnije posne torte, a mi predlažemo da isprobate najpopularniju srpsku tortu, a to je reforma.
- Sastojci:
- 600 g mlevenih oraha
- 600 g šećera
- 150 g meda
- 17,5 kašika brašna
- 150 g posnog margarina
- 6 štangli čokolade za kuvanje (posna)
- 5 kesica vanilin šećera
- 1,5 šolja kisele vode
- 1,5 šolja ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
- 400 ml sojinog ili bademovog mleka
Priprema:
Za koru: Pomešajte orahe (250 g), med, šećer (250 g), kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom. Pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za fil: Pomešajte preostali šećer sa vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte preostale mlevene orahe i 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kada se skuva sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi dodajte mu margarin koji ste prethodno umutili i sve dobro sjedinite mikserom. Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom.
Ređanje torte: Koru isecite na 3 dela, pa svaki bogato nafilujte, a onda pređite i preko cele torte. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom. Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem