Moskva šnit je originalni beogradski recept za čuvenu tortu, koji je osmislila šefica poslastičarnice hotela "Moskva", Ana Džepina, i to 1974. godine. Hotel koji se nalazi u srcu Beograda je recept za poznati specijalitet zaštitio, ali bez obzira što se čuva u strogoj tajnosti, Anica je u jednom intervjuu otkrila cake koji ovu tortu čine jednom od najukusnijih. Tom prilikom je rekla da ako želite da voću produžite rok trajanja, i samim tim sačuvate tortu od kvarenja, onda ananas i višnje dobro ocedite i gusto skuvajte. Kada spremate koru u smesu dodajte po jednu kašiku brašna i pti-ber keksa koji sadrži dovoljno masnoće za poželjnu teksturu i ukus. U smesu za kore dodaje se i badem, da bi masa bila bela. Fil se pravi od dva krema koji se posebno kuvaju i potom spajaju u žuti puter krem (šamponez krem), koji daje penastu strukturu. Torta se dekoriše svežim šlagom neposredno pre serviranja, a povrh šlaga je poželjno, kao ukras, naređati i nekoliko listića badema. Moskva šnit se najbolje seče kada je poluzamrznuta, a služi se hladna.
Kako sledeće nedelje počinje post, oni koji ga se pridržavaju ne mogu da jedu mrsnu verziju, pa zato u nastavku teksta pročitajte kako da napravite posnu tortu. Jednako je ukusna kao i originalna verzija, a na kraju možete da je ukrasite listićima badema, a možete i rendanom čokoladom, kao i višnjama.
- Sastojci
- Za kore:
- 800 g šećera
- 800 ml kisele vode
- 400 ml ulja
- 2 kašike meda
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike kakaoa
- 10 kašika mlevenih oraha
- 500 g brašna
- Za prvi fil:
- 1,5 l soka od ananasa
- 250 g pudinga od vanile
- 10 kašika šećera
- 250 g posnog margarina
- 150 g prah šećera
- Za drugi fil:
- 500 ml posne slatke pavlake
- 300 g višanja
- 1 konzerva ananasa
Priprema:
U posudi pomešajte šećer (400 g), kiselu vodu (400 ml), ulje (200 ml), med (1 kašika), prašak za pecivo (1 kašičica), kakao (2 kašike), orahe (5 kašika) i brašno (250 g). Dobro sjedinite smesu i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Od preostalih sastojaka napravite smesu da ispečete drugu koru, sve uradite na isti način kao za prvu. Kada se prohlade isecite ih na pola, da dobijete 4 kora. U šerpu sipajte sok od ananasa (1,3 l) i dodajte šećer, a u drugoj posudi razmutite puding sa sokom od ananasa (200 ml), pa dodajte u šerpu. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi. Margarin sobne temeprature umutite sa prah šećerom, pa dodajte u ohlađeni puding i sjedinite mikserom. Odvojeno umutite posnu slatku pavlaku, a višnje procedite.
Ređanje torte: Prvu koru poprskajte sokom koji su pustile višnje, pa premažite prvim filom, a zatim poređajte iseckani ananas i premažite umućenom slatkom pavlakom. Stavite drugu koru, opet je poprskajte, pa premažite puding filom, zatim poređajte sve višnje, pa premažite slatkom pavlakom. Preko stavite treću koru, pa premažite puding filom, zatim poređajte ananas, pa premažite slatkom pavlakom i preko stavite četvrtu koru. Celu tortu premažite prvo puding filom, pa ostatkom slatke pavlake.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu
Kupice od zapečenog pire krompira