Početkom XVIII veka jedan monah je zapisao recept za jelo u kojem stoji da je dovoljno 50 zrna pasulja da se pregura dan u polju. Kasnije se iz tog zapisa uz malu promenu pojavio i recept za prebranac koji se prvo jeo samo u manastirima. U Srbiju je stigao početkom XIX veka i za kratko vreme je postao baš popularan. Manastirski prebranac je idealan za post na vodi, a iako u njega ne ide puno sastojaka, ukus je odličan. Ono što ga izdvaja je pikantsnost koji se dobija zahvaljujući ljutoj paprici, a poseban šmek daje nana.
- Sastojci:
- 600 g pasulja
- 4 kašičice soli
- 2 kašike crvene mlevene paprike
- 2 crna luka
- 4 čena belog luka
- nana
- 2 ljute paprike
Priprema:
Pasulj sipajte u šerpu, prelijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Nakon toga procedite, pa sipajte novu vodu, dodajte crni luk isečen na rebarca, pa posolite i pobiberite. Kad proključa dodajte sveže listove nane, a onda kuvajte još 10 minuta. Povremeno promešajte. Pasulj sa sve vodom, lukom i začinima sipajte u zemljanu posudu ili vatrostalnu tepsiju. Pospite mlevenom crvenom paprikom i promešajte. Ubacite i cele čenove belog luka, pa promešajte i sipajte još vode. Preko stavite cele paprike, a ako ne volite ljute, možete da koristite i obične. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, a onda ako je potrebno sipajte još vode i pojačajte temepraturu na 200°C. Pecite još 20-25 minuta. Povremeno pogledajte da li treba da dospete još vode.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem