U vreme posta jedno od najčešće spremanih jela je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu. Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus, a nije toliko uobičajen sastojak - majčina dušica. Kada ga jednom ovako napravite, ovo će postati vaš omiljeni recept za prebranac.
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 700 g crnog luka
- 3 lista lovora
- 200 ml ulja
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica suve majčine dušice
Priprema:
Pasulj operite u dve vode, stavite u šerpu, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri, uz dodatak majčine dušice. Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu. Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora. Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima. Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena. jelo je gotovo kada se odozgo uhvati korica, a sva tečnost uvri.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem