U vreme posta jedno od najčešće spremanih jela je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu. Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus, a nije toliko uobičajen sastojak - majčina dušica. Kada ga jednom ovako napravite, ovo će postati vaš omiljeni recept za prebranac.
Sastojci:
- 500 g pasulja tetovca
- 700 g crnog luka
- 3 lista lovora
- 200 ml ulja
- 1 kašika aleve paprike
- 1 kašičica tucane ljute paprike
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica suve majčine dušice
Priprema:
Pasulj operite u dve vode, stavite u šerpu, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri, uz dodatak majčine dušice. Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu. Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora. Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima. Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena. jelo je gotovo kada se odozgo uhvati korica, a sva tečnost uvri.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus