Burek je svima dobro poznato jelo, ali u toku posta, ne pravi se od mesa nego od krompira i pečuraka. Burek je bio ulična hrana, a kasnije se njegov ukus menjao i umesto mesa dodavane su druge namirnice.
Prvi domkument u kojem je zabeležen burke je onaj s početka 16 veka, u vreme vladavine sultana Bajazita Drugog. U tom tekstu (kanunu) piše da burek može da se napravi isključivo od ovčjeg mesa, crnog luka, masnoće, bibera i testa. Propisana je i njegova težina: 180 dirhema (577 grama). Precizno su odmereni i sastojci: 70 dirhema mesa, 10 dirhema luka, 100 dirhema testa. Zakonodavac je nalagao da ulje koje se koristi mora da bude čisto, odnosno bez mirisa, potom da se posude peru čistom vodom i brišu čistom krpom i izričito napominje da se ista voda ne sme koristititi dva puta za pranje.
Ali, postoji dokument u jednom kineskom priručniku za hranu namenjenu Kublaj Kanu (1215-1294), poslednjem Velikom kanu mongolskog carstva i osnivaču kineske dinastije Juan. Recept je pronađen pod nazivom „Pieh-lieh kueh“, što je kinesko ime za burek i prema tvrdnjama istoričara i antropologa Pola Buela, koji ga je i otkrio, u potpunosti isti sa turskim receptom za pripremu bureka.
Sastojci:
- 500 g tankih kora
- 2 crna luka
- 2 krompira
- 400 g pečuraka
Za premazivanje:
- 300 ml kisele vode
- 100 ml ulja
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa propržite u zagrejanom ulju, posolite. Zatim dodajte rednani krompir i promešajte. Kratko pržite, pa dodajte seckane pečurke. Začinite po želji. Ulje i kiselu vodu sjedinite i kratko zagrejte. Kore podelite na 2 jednaka dela.
Zatim malo nauljite pleh i prvu koru stavite suvu, a sve ostale umočite u zagrejanu tečnost od ulja i vode. Na pola poređanih kora stavite fil, a preko stavite drugu polovinu kora koje isto umačete u tečnost. Ostavite da odstoji pola sata pre pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem