Jedna od poslastica kojoj je teško odoleti su svakako mekane, vazdušaste krofne, a po ovom receptu za posnu varijantu u njima ćete uživati kao i u onima koje se prave sa kremom. Nema dugog čekanja da testo naraste, ali se koristi jedan trik. Dok se prže, šerpu blago protresite, jer će na taj način krofne lepo narasti.

Sastojci:

  • 450 g brašna
  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml kisele vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika šećera

Priprema:

U mlaku vodu stavite kašiku šećera i kvasac, promešajte i ostavitie 10 minuta. Dodajte kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešajte i postepeno dodajite brašno. Umesite glatko testo, pokrijte ga i ostavite 15 minuta da naraste. Zatim ga kratko premesite, razvucite oklagijom na pola centimetra debljine i vadite krugove pomoću čaše. Ređajte na sto posut brašnom, prekrijte ih čistom krpom i ostavite 20 minuta. U međuvremenu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dovoljno je da bude najviše dva prsta ulja u šerpi. Pržite dok ne dobiju zlatno-žutu boju, sa obe strane. Po želji ih pre služenja pospite šećerom u prahu.

Izvor: Stvar ukusa