Sigurno se sećate mirisa bakine kuća kada je pravila omiljeno srpsko pecivo - mekike. Kada se ujutru probudite, a na stolu vas sačeka vruće pecivo koje možete da jedete sa džemom ili sa kajmakom. U isto vreme imate i sladak i slan doručak, a vruće mleko je nezaobilazno. Priprema je toliko jednostavna, da uspeva svima, možete i decu da uključite, pa da porodično napravite doručak ili večeru.  

Sastojci:

  • 400 g brašna 
  • 20 g kvasca 
  • 100 ml tople vode
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika šećera 
  • 1 kašičica soli 
  • 20 g kvasca 

Priprema:

U toploj vodi izdrobite kvasac i šećer, dodajte jednu kašiku brašna i promešajte. U preostalo prosejano brašno dodajte so i ulje. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite meko i glatko testo. Umotajte testo u providnu foliku i ostavite da se udvostruči oko 3-4 sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 7 cm i isecite po želji. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ostavite da se ocede na ubrusu. 

Izvor: Stvar ukusa