Sigurno se sećate mirisa bakine kuća kada je pravila omiljeno srpsko pecivo - mekike. Kada se ujutru probudite, a na stolu vas sačeka vruće pecivo koje možete da jedete sa džemom ili sa kajmakom. U isto vreme imate i sladak i slan doručak, a vruće mleko je nezaobilazno. Priprema je toliko jednostavna, da uspeva svima, možete i decu da uključite, pa da porodično napravite doručak ili večeru.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 20 g kvasca
- 100 ml tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
Priprema:
U toploj vodi izdrobite kvasac i šećer, dodajte jednu kašiku brašna i promešajte. U preostalo prosejano brašno dodajte so i ulje. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite meko i glatko testo. Umotajte testo u providnu foliku i ostavite da se udvostruči oko 3-4 sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 7 cm i isecite po želji. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ostavite da se ocede na ubrusu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus