Sigurno se sećate mirisa bakine kuća kada je pravila omiljeno srpsko pecivo - mekike. Kada se ujutru probudite, a na stolu vas sačeka vruće pecivo koje možete da jedete sa džemom ili sa kajmakom. U isto vreme imate i sladak i slan doručak, a vruće mleko je nezaobilazno. Priprema je toliko jednostavna, da uspeva svima, možete i decu da uključite, pa da porodično napravite doručak ili večeru.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 20 g kvasca
- 100 ml tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 20 g kvasca
Priprema:
U toploj vodi izdrobite kvasac i šećer, dodajte jednu kašiku brašna i promešajte. U preostalo prosejano brašno dodajte so i ulje. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite meko i glatko testo. Umotajte testo u providnu foliku i ostavite da se udvostruči oko 3-4 sata. Na pobrašnjenoj površini razvucite testo debljine oko 7 cm i isecite po želji. Pržite u zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ostavite da se ocede na ubrusu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem