Ukoliko ste od onih domaćica koje vole tokom leta da prave džemove i ostavljaju ih za hladnije dane, evo još jednog recepta za zimnicu koji možete napraviti baš sada. Reč je o džemu od pomorandži, pa zato iskoristite sezonu i obradujte ukućane novim namazom.
Sastojci:
- 2,5 kg pomorandži
- 200 g iseckane pomorandžine korice
- 1 kg šećera
Priprema:
Pomorandže najpre dobro operite pa ih onda ostavite nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode). Zatim ogulite pomorandže, i sačuvajte kore koje su lepe i bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete belu opnu (jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti deo kore bio tanji i onda te korice sitno iseckajte. Potrebno je 200 g očišćene korice.
U šerpu staviti iseckane pomorandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno mešanje. Nakon pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešetkastom kašikom pa izmiksirati u blenderu. Ne miksajte do kraja, neka se ne pretvori u kašu jer je lepše kad se u džemu osjete i korice i komadići pomorandže. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori.
Kuvati oko sat i po na tihoj vatri, odnosno sve dok džem ne postane dovoljno gust. Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagreju na 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugreje na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus