Ukoliko ste od onih domaćica koje vole tokom leta da prave džemove i ostavljaju ih za hladnije dane, evo još jednog recepta za zimnicu koji možete napraviti baš sada. Reč je o džemu od pomorandži, pa zato iskoristite sezonu i obradujte ukućane novim namazom.

Sastojci:

  • 2,5 kg pomorandži
  • 200 g iseckane pomorandžine korice
  • 1 kg šećera

Priprema:

Pomorandže najpre dobro operite pa ih onda ostavite nekoliko sati u rastvoru sode bikarbone (2 kašike sode na 2 l vode). Zatim ogulite pomorandže, i sačuvajte kore koje su lepe i bez oštećenja. Sa unutrašnje strane kore pokušajte da skinete belu opnu (jer je u njoj gorčina) kako bi narandžasti deo kore bio tanji i onda te korice sitno iseckajte. Potrebno je 200 g očišćene korice.

U šerpu staviti iseckane pomorandže, korice i šećer. Staviti na tihu vatru da se kuva, uz povremeno mešanje. Nakon pola sata sve usitniti štapnim mikserom ili vaditi rešetkastom kašikom pa izmiksirati u blenderu. Ne miksajte do kraja, neka se ne pretvori u kašu jer je lepše kad se u džemu osjete i korice i komadići pomorandže. Nastaviti kuvanje sve dok se pekmez ne zgusne, mešajući da ne zagori.

Kuvati oko sat i po na tihoj vatri, odnosno sve dok džem ne postane dovoljno gust. Kada je džem gotov, čiste, suve tegle i poklopce staviti u pleh pa u rernu da se zagreju na 100 stepeni. Izvaditi i u vruće tegle sipati vruć džem. Napunjene tegle vratiti u rernu, ponovo uključiti da se ugreje na 100 stepeni kako bi se na džemu uhvatila korica, pa ih ostaviti u zatvorenoj rerni da se tu ohlade. Sutradan, dobro zavrnuti poklopce i džem čuvati na hladnom mestu.

Izvor: Stvar ukusa