Kako biste napravili džem od šljiva koji ne sadrži šećer, a svakako je slatkog ukusa, postoje razni trikovi kojima se domaćice služe. Te trikove danas delimo sa vama. Jedan je dodavanje trik sastojka (čokolade) dok kuvate džem, dok drugi podrazumeva dodavanje male količine soli koja pomaže da šljive dodatno oslobode svoju slatkoću.

Koji god način da odaberete dobićete prirodno sladak i sto posto zdrav, dijetalan džem bez trunke hemije, koji možete jesti sa hlebom, mazati na palačinke ili praviti razne kolače npr medeno srce.

Sastojci:

  • zrele šljive (količina po želji) 
  • so (na kg šljiva ide prstohvat soli) ili 150-200 g čokolade za kuvanje (na 10kg šljiva)

Priprema:

Šljive najpre dobro operite i očistite. Zatim ih malo ocedite ili posušite da ne budu vlažne. Birajte one zrelije, slađe šljive. Rasporedite ih u tepsiji ili šerpi, posolite ( ukoliko koristite trik sa čokoladom, nemojte soliti), promešajte i stavite u rernu na 200 stepeni da se krčkaju. otprilike je potrebno 1 h da se šljive ispeku. Potrebno je samo jednom u toku kuvanja promešati, otprilike pola sata od početka kuvanja. Tada dodajte i čokoladu ukoliko pravite tu varijantu.

Džem sipati u čiste i suve, sterilisane tegle, dobro zatvoriti odgovarajučim poklopcom i to je to.