Pihtije od boba kuvaju se na vodi, a predstavljaju tradicionalno jelo koje su osmislile domaćice iz Pomoravlja i sastavni su deo posne trpeze. Inače, bobove pihtije "nose nadimak" pomoravski humus, dok ga neki nazivaju rakijsko meze. Oljušteni i sušeni bob možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci:

  • 500 g oljuštenog boba
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • so, biber

Za pelivanje:

  • 100 ml ulja
  • 1 kašika aleve paprike

Priprema:

Ukoliko koristite neoljušteni bob, potrebno je da odstoji 12 do 24 sata u vodi, kako bi se lakše čistio. Kada bob nabubri, treba zaseći svaki plod nožem, skinuti mu opnu i eventualnu nečistoću skinuti. Kupljeni suvi bob stavite u hladnu vodu da odstoji preko noći. Ocedite ga, stavite u dublju šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da se kuva. Dodajte ulje, so i biber po ukusu, a pri kraju kuvanja dodajte izgnječene čenove belog luka. Kuvajte bob sve dok ne postane mekan, toliko da ga je moguće i ručno pasirati. Potrebno je da uvri skoro sva voda, pa je zato bolje da nalijete manje vode i postepeno je dodajete tokom kuvanja, ukoliko je potrebno. Kada je kuvan, bob procedite i sačuvajte preostalu vodu, ona se koristi ukoliko bob bude isuviše gust. Ispasirajte bob u blenderu, štapnim mikserom ili ručno. Ukoliko jr gust dodajte vodu u kojoj se kuvao, pa sve ponovo izmiksajte. U nauljenu tepsiju sipajte pire od boba, ravnomerno rasporedite i ostavite da se ohladi. Na tiganju zagrejte ulje, dodajte alevu papriku, pa kada se lepo uprži prelijte pihtiju. Kada se potpuno ohladi secite na kocke i služite.

Izvor: Stva ukusa