Pihtije od boba kuvaju se na vodi, a predstavljaju tradicionalno jelo koje su osmislile domaćice iz Pomoravlja i sastavni su deo posne trpeze. Inače, bobove pihtije "nose nadimak" pomoravski humus, dok ga neki nazivaju rakijsko meze. Oljušteni i sušeni bob možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.
Sastojci:
- 500 g oljuštenog boba
- 4 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- so, biber
Za pelivanje:
- 100 ml ulja
- 1 kašika aleve paprike
Priprema:
Ukoliko koristite neoljušteni bob, potrebno je da odstoji 12 do 24 sata u vodi, kako bi se lakše čistio. Kada bob nabubri, treba zaseći svaki plod nožem, skinuti mu opnu i eventualnu nečistoću skinuti. Kupljeni suvi bob stavite u hladnu vodu da odstoji preko noći. Ocedite ga, stavite u dublju šerpu i nalijte hladnom vodom, pa stavite da se kuva. Dodajte ulje, so i biber po ukusu, a pri kraju kuvanja dodajte izgnječene čenove belog luka. Kuvajte bob sve dok ne postane mekan, toliko da ga je moguće i ručno pasirati. Potrebno je da uvri skoro sva voda, pa je zato bolje da nalijete manje vode i postepeno je dodajete tokom kuvanja, ukoliko je potrebno. Kada je kuvan, bob procedite i sačuvajte preostalu vodu, ona se koristi ukoliko bob bude isuviše gust. Ispasirajte bob u blenderu, štapnim mikserom ili ručno. Ukoliko jr gust dodajte vodu u kojoj se kuvao, pa sve ponovo izmiksajte. U nauljenu tepsiju sipajte pire od boba, ravnomerno rasporedite i ostavite da se ohladi. Na tiganju zagrejte ulje, dodajte alevu papriku, pa kada se lepo uprži prelijte pihtiju. Kada se potpuno ohladi secite na kocke i služite.
Izvor: Stva ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Beskvasni hleb od heljde
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste
Sezonska pasta sa bundevom