Humus predstavlja tradicionalni istočnjački sos koji se može mazati na hleb, jesti sa krekerima, stavljati u sendvič. Osnova svakog recepta su leblebije, a varijacija na temu zaista ima bezbroj. Humus je naročito popularan u veganskoj kuhinji, pa ga tako mogu jesti i oni koji su na posebnom režimu ishrane.
Sastojci:
- 120 g suvih leblebija - prethodno potopljenih u vodi preko noći
- 1,5 šolja vode
- pola kašičice soli
- prstohvat sode bikarbone
Još:
- 3 kašike susama
- 4 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 2 kašičice soka od limuna
- 1 kašičica kurkume
- so i biber po ukusu
- suvi peršun, crvena slatka paprika
Priprema:
Dobro isperite leblebije koje ste prethodno potopili u vodu. Procedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Viljuškom proverite jesu li leblebije skuvane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.
Dok se leblebije kuvaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohladi. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu. Dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte. U smesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
Izvadite humus i prespite u činiju.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Prijavite se za „Lepa&Srećna“ konferenciju „Zdravlje žena Srbije“! Saznajte sve o prevenciji i lečenju raka dojke
Recept za jednostavnu pitu od heljde sa sirom i kajmakom
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice