Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOMAĆI HUMUS: Evo kako sami da napravite ovaj savršeni namaz - originalan recept sa bliskog istoka

Napravite sami veganski namaz sa susamom.

 Kako se pravi humus Izvor: Shutterstock

Humus predstavlja tradicionalni istočnjački sos koji se može mazati na hleb, jesti sa krekerima, stavljati u sendvič. Osnova svakog recepta su leblebije, a varijacija na temu zaista ima bezbroj. Humus je naročito popularan u veganskoj kuhinji, pa ga tako mogu jesti i oni koji su na posebnom režimu ishrane. 

Sastojci:

  • 120 g suvih leblebija - prethodno potopljenih u vodi preko noći 
  • 1,5 šolja vode
  • pola kašičice soli
  • prstohvat sode bikarbone

Još:

  • 3 kašike susama
  • 4 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica kurkume
  • so i biber po ukusu
  • suvi peršun, crvena slatka paprika

Možda će vas zanimati

Priprema:

Dobro isperite leblebije koje ste prethodno potopili u vodu. Procedite i sipajte u šerpu. Prelijte s 1,5 šoljom vode. U vodu dodajte pola kašičice soli, prstohvat sode bikarbone i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Viljuškom proverite jesu li leblebije skuvane. Trebalo bi da budu toliko mekane, da se lako gnječe.

Dok se leblebije kuvaju, sipajte susam u nepodmazan tiganj i pržite ga neprestano mešajući dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite sa strane da se ohladi. U blender sipajte ohlađeni susam i izblendajte dok ne dobijete finu strukturu. Dodajte beli luk, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, so, biber i crvenu papriku i ponovo izblendajte. U smesu zatim dodajte leblebije i blendajte dok ne dobijete gustu smesu.
Izvadite humus i prespite u činiju. 

Izvor: Stvar ukusa

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti