Ako ste ljubitelj meksičke kuhinje ili nemate puno vremena za spremanje ručka, takosi sa pilećom fahitom su sjajna ideja.

Jedna od prvih asocijacija na meksičku kuhinju jesu upravo takosi, koji se spremaju od mini-tortilja, mesa i dodataka po želji. Za takose potrebno vam je svega 20 minuta. a sastojke možete da menjate po svom ukusu. Za meksičku kuhinju vezuje se i pileća fahita, koja se odnosi na način pripreme ove vrste mesa. Piletina se najpre proprži sa začinima, a onda se dodaje luk i paprika. Profesionalni kuvar Džek Ovensa podelio je recept za takose sa pilećom fahitom koje ćete pojesti u slast.
- Sastojci:
- 1/2 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica crvenog luka
- prstohvat soli
- malo mlevenog bibera
- 2 pileća filea
- 6-10 mini-tortilja
- 3 limete
- 2 avokada
- 200 g čeri paradajza
Priprema:
Iseckajte glavicu crvenog luka na komadiće i čeri paradajz. Limete isecite na kriške, a iz avokada izbacite semena, pa kašikom odvojite unutrašnji deo, dodajte malo soli, pa ispasirajte viljuškom. Iscedite malo limete u avokado. Iseckajte crni luk, pa izrendajte 2 čena belog luka. Iseckajte pileći file na komadiće. U odvojenoj posudi pomešajte oba luk u prahu, slatku papriku, ljutu papriku, mleveni kim, sušeni origano, biber i prstohvat soli. Supenu kašiku pomešanih začina dodajte u činiju sa crnim lukom. Ostatak začina dodajte u piletinu zajedno sa maslinovim uljem i dobro promešajte rukom. Propržite crni luk sa začinima na srednjoj temperaturi oko 4 minuta, pa dodajte izrendan beli luk i propržite još 1 minut. Potom smesu odvojite u posebnu činiju.
Potom u tiganj dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa na srednjoj temperaturi propržite piletinu oko 5 minuta. Potom ubacite smesu sa lukom i propržite oko 30 sekundi i sklonite tiganj sa šporeta. Tortilje pecite na suvom tiganju sa obe strane po 1 minut na srednjoj vatri. Po sredini svake tortilje rasporedite avokado, piletinu, crveni luk, paradajz i po vrhu dodajte po nekoliko listova svežeg korijandera. Savijte ivice, pa ih služite sa kriškama limete.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.