Jedna od prvih asocijacija na meksičku kuhinju jesu upravo takosi, koji se spremaju od mini-tortilja, mesa i dodataka po želji. Za takose potrebno vam je svega 20 minuta. a sastojke možete da menjate po svom ukusu. Za meksičku kuhinju vezuje se i pileća fahita, koja se odnosi na način pripreme ove vrste mesa. Piletina se najpre proprži sa začinima, a onda se dodaje luk i paprika. Profesionalni kuvar Džek Ovensa podelio je recept za takose sa pilećom fahitom koje ćete pojesti u slast.
- Sastojci:
- 1/2 kašičica belog luka u prahu
- 1/2 kašičice crnog luka u prahu
- 2 čena belog luka
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica sušenog origana
- 1/2 kašičice tucane paprike
- 40 ml maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica crvenog luka
- prstohvat soli
- malo mlevenog bibera
- 2 pileća filea
- 6-10 mini-tortilja
- 3 limete
- 2 avokada
- 200 g čeri paradajza
Priprema:
Iseckajte glavicu crvenog luka na komadiće i čeri paradajz. Limete isecite na kriške, a iz avokada izbacite semena, pa kašikom odvojite unutrašnji deo, dodajte malo soli, pa ispasirajte viljuškom. Iscedite malo limete u avokado. Iseckajte crni luk, pa izrendajte 2 čena belog luka. Iseckajte pileći file na komadiće. U odvojenoj posudi pomešajte oba luk u prahu, slatku papriku, ljutu papriku, mleveni kim, sušeni origano, biber i prstohvat soli. Supenu kašiku pomešanih začina dodajte u činiju sa crnim lukom. Ostatak začina dodajte u piletinu zajedno sa maslinovim uljem i dobro promešajte rukom. Propržite crni luk sa začinima na srednjoj temperaturi oko 4 minuta, pa dodajte izrendan beli luk i propržite još 1 minut. Potom smesu odvojite u posebnu činiju.
Potom u tiganj dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, pa na srednjoj temperaturi propržite piletinu oko 5 minuta. Potom ubacite smesu sa lukom i propržite oko 30 sekundi i sklonite tiganj sa šporeta. Tortilje pecite na suvom tiganju sa obe strane po 1 minut na srednjoj vatri. Po sredini svake tortilje rasporedite avokado, piletinu, crveni luk, paradajz i po vrhu dodajte po nekoliko listova svežeg korijandera. Savijte ivice, pa ih služite sa kriškama limete.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus