Meksikanci su poznati po ukusnim jelima koja se prave sa tortiljama, a jedno od najpopularnijih je burito. On se pravi od mesa po želji, a dodaje i povrće, pirinač kao i salata i sosovi - gvakamole, salsa... Donosimo vam recept za ukusan burito sa piletinom koji nije komplikovan za pripremu i kojim je oduševljeno preko 3 miliona ljudi na YouTube-u.
Ako volite meksičku hranu, kao i tortilje, onda vam preporučujemo da napravite i enčilade.
Sastojci:
- 5 tortilja
- Za nadev:
- 1 kašičica crnog luka u prahu
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica mlevenog kima u prahu
- 1 kašičica slatke začinske paprike
- 600 g belog mesa
- 1/2 crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 400 g pasulja u konzervi
- 1/4 šolje vode
- 2,5 šolje pirinča
- Još:
- 400 g kukuruza iz konzerve
- 150 g tvrdog sira (najbolje čedar)
- malo svežeg korijandera
Recept za burito sa piletinom i tortiljom:
Piletinu isecite na kockice, pa stavite u posudu. Pospite crnim i belim lukom u prahu, origanom, kimom, začinskom paprikom, pa posolite i pobiberite. Sipajte kašiku ulja i sve dobro rukama promešajte da se sastojci lepo sjedine. Zatim u tiganju zagrejte malo ulja i propržite piletinu. Izvadite meso iz tiganja, pa u njemu propžite sitno seckani crni luk, a kada on omekša dodajte sitno seckanu papriku. Kada i paprika omekša dodajte proceđeni pasulj i vratite meso. Sipajte malo vode i pržite još 2 minuta. Smesa za burito treba da bude gusta i sočna. Ostavite da se ohladi 5 minuta. Skuvajte pirinač, a tortilje lagano zagrejte (možete u tiganju).
Na tortilju stavite pirinač, zatim smesu za burito sa piletinom, pa onda dodajte proceđeni kukuruz i pospite seckanim korijanderom i rendanim sirom. Preklopite tortilju i pržite u tiganju, bez ulja, po 2 minuta sa svake strane. Možete burito i da umotate u alu foliju, pa da pečete u rerni na 180°C oko 10 minuta. Burito se obično služi sa gvakamole sosom, kao i salsa sosom.
Pročitajte i ovo: Takosi po receptu meksičkog kuvara
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa