Bogatstvo ukusa i kremasta tektsura učinili su humus svetski poznatim i popularnim.

Savršen umak za pita hleb i dodatak šiš ćevapu, kao i svim drugim oblicima mesa na roštilju, humus je iznad svega vrlo zdrav. Bogat proteinima, magnezijumom, gvožđem i vlaknima, on spada među vrlo pogodne namirnice za ljudsko zdravlje. Osim toga maslinovo ulje koje je u sastavu humusa obezbeđuje vam neophodne nezasićene masti a seme susama omega 3 masne kiseline.

Na koje sve načine možete jesti humus

Eksperimentišite sa različitim povrćem

Ako postoji neko povrće koje naročito ne volite da jedete, humus je odličan “prekrivač ukusa”. On može poslužiti kao odličan alat za isprobavanje različitih ukusa poput isečenih svežih crvenih papirka, rotkvica, celera, paradajz čerija, graška, krastavca pa čak i kuvanog karfiola.

Koristite ga kao preliv za salatu

Učinite vašu salatu bogatijom i kremastijom. Umesto klasičnih dresinga, poslužite se prelivom od humusa. Zelena salata ili neka druga po vašem izboru, uz humus biće idealno izbalansiran obrok u kom ćete uživati.

Uparite ga sa kriškama jabuke

Kriške jabuke umočene u humus predstavljaju neodoljivu slatko slanu kombinaciju koja će oplemeniti sva vaša čula. Ova kombinacija daje nadogradnju tradicionalnim grickalicama od jabuka i putera od kikirikija.

Koristite ga kao marinadu

Humus može da bude odlična marinada za ribu ili piletinu. Namočite komade mesa koje planirate da grilujete humusom i ostavite tako oko sat vremena, a potom pecite na uobičajen način. Rezultat će vas fascinirati.

Upotrebite ga kao premaz za sendviče

Tostiran ražani hleb, premaz od humusa, kolutovi avokada i salata po izboru savršen su vegeterijanski obrok. Slasan i ukusan obrok za tren oka, bogati vitaminima i proteinima koji će vas ispuniti snagom i energijom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin