Ukoliko ste kupili nekoliko kilograma kafe koju redovno pijete više nego što vam je potrebno za mesec dana, jednostavno ćete je staviti u ostavu i sačekati da vam zatreba, zar ne. Hmm, zvuči logično ali da li ste ikad razmišljali o tome da li kafa može da se pokvari? Da li je bezbedno piti kafu nakon isteka njenog roka trajanja?

Imamo dobre i loše vesti: Ne, kafa ne može da se pokvari, na način na koji npr hleb poplesni ili banana polako krene da truli. Čak ni ispijanje kafe kojoj je istekao rok trajanja neće vam doneti stomačne probleme, iako za njen dobar ukus u tom slučaju nema garancija. Međutim bilo kafa u zrnu ili samlevena, jednom kada je navlaži ne može ponovo biti upotrebljena. Takva kafa može da se pokvari, odnosno da se ubuđa.

Spomenuli smo i loše vesti. One se ogledaju u gubitku kvaliteta kafe. Kiseonik je neprijatelj broj jedan pečenih zrna kafe. Vremenom, izlaganje kafe u zrnu ili prahu vazduhu učiniće da kafa izgubi svoj ukus i intenzitet. Iako dakle tehnički gledano, zrna kafe se neće pokvariti u roku od 3-4 nedelje, mlevenu kafu je ipak najbolje popiti u roku od dve nedelje, od momenta otvaranja.

KAKO SPREČITI KAFU DA SE POKVARI?

Održavanje svežine zrna kafe svodi se na pravilno skladištenje. Kafu je potrebno držati u hermetički zatvorenoj posudi u što manjem dodiru sa kiseonikom. Ako kafu držite u njenom originalnom pakovanju, pobrinite se da ste pre zatvaranja kesice, izbacili sav vazduh iz nje. Svakako kafu je potrebno držati dalje od izvora tečnosti, toplote i sunčeve svetlosti. Kafu u originalnom pakovanju možete da držite u zamrzivaču do momenta kada odlučite da je koristite, dok je frižider opcija koju biste trebali da zaobiđete jer je kafa poznati upijač mirisa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Ženski magazin