Pored svih mlečnih proizvoda, tegle džema, mesnih prerađevina, voća i povrća, postavlja se pitanje da li u frižideru ima mesta i za soja sos?
Vaš omiljeni dodatak jelima (naročito kineskim specijalitetima), zaista je postao nezamenjiv u kuhinji. Ali, možda je ipak bolje pitanje – da li ga je neohodno držati u frižideru? Ukoliko niste sasvim sigurni, otkrivamo vam ovom prilikom tajne u vezi sa skladištenjem soja sosa.
Kratak odgovor glasi: ne, ne mora, u većini slučajeva.
Jedna od super strana fermentisane hrane je ta što sa tehničke strane gledano, ona može opstati na sobnoj temperatiri izvesno vreme a da se pri tom ne pokvari. Mikroorganizmi koji se nalaze u ovakvoj hrani, ne dovode do njenog kvarenja, već naprotiv, pomažu da se ona sačuva u ispravnom stanju.
Soja sos se pravi od fermentisane paste soje, pečenih žitarica, salamure (slane vode) i koji zrnevlja (kuvanog pirinča). Proces pravljenja traje mesecima, a slana smeđa tečnost upravo zahvaljujući tome opstaje duže vreme na sobnoj temperaturi. Dakle soja sos se neće pokvariti ako ga ne držite u frižideru, međutim moguće je da će s vremenom njegov ukus biti za nijansu drugačiji, ali neće naškoditi vašem zdravlju.
Neotvorena boca soja sosa može da traje i do 3 godine, dok otvorenu možete sasvim opušteno držati van frižidera i do godinu dana. Međutim ako ga vrlo retko koristite i ako znate da ga nećete potrošiti za čak godinu dana, u tom je slučaju poželjno da ga odložite u frižideru kako bi sačuvali njegov izvorni ukus.
Poput maslinovog ulja i kafe, soja sos je potrebno držati dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti. Hladan i mračan ormarić predstavlja najbolje mesto za vaš omiljeni sos. Svetlost i toplota narušavaju njegov kvalitet.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem