Leblebija je deo porodice biljaka koje spadaju u mahunarke. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti oduvek je bila bitna namirnica u ljudskoj ishrani. Današnje generacije ne znaju toliko o ovoj namirnici koja je u narodu poznata i kao slatki pasulj. Liči na zrno soje i jedan je od delikatesa azijske kuhinje.
Nekada se leblebija koristila svakodnevno. Danas je ona pomalo zaboravljena, pa mnogi ne znaju da se ona može pripremiti na razne načine za predjelo, supu, glavno jelo ili prilog, pa čak i desert. Međutim, postoji jedan specijalitet čiji glavni sastojak je leblebija i sigurno ste ga probali, a to je humus.
PROČITAJTE JOŠ: Humus sa limunom
A zašto je leblebija toliko vredna za naše zdravlje?
Leblebije su vrlo hranjiva namirnica, pa tako u 100 grama ima oko 364 kalorija – a uz to se ponaša i kao diuretik i oslobađa telo od suvšinih otrova i toksina.
Ova namirnica izuzetno je bogata belančevinama i samim tim se povećava i apsorpcija gvožđa i kalcijuma. Uz to, odličan su izvor mangana i minerala koji učestvuju u procesu upijanja energije iz proteina i ugljenih hidrata. Deo su sinteze masnih kiselina potrebnih za održavanje zdravog nervnog sistema, koji su važni i u proizvodnji holesterola za stvaranje hormona.
Zbog toga što predstavlja pravu riznicu vitaminima grupe B, mineralima kao što su gvožđe, cink, koji sprečava česte prehlade i infekcije, i magnezijum, odličan je za očuvanje zdravlja srca i krvnog sistema, kao što i jača imunitet.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici -Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Ordinacija.hr
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera