1. Kuhinja mora da bude dobro osvetljena - Baratanje vatrom i oštrim noževima zahteva dobro osvetljen prostor da bi se izbegle povrede. Takođe, čistoća je alfa i omega u kuhinji, a u mračnom i tamnom prostoru teško je razaznati šta je čisto, a šta nije!
2. Nabavite osnovnu opremu - Opremite kuhinju osnovnom, ali kvalitetnom opremom i kuvanje može da počne.
A evo i koja je oprema neophodna:
1. Profesionalni kuvarski nož - s njim ćete seći brzo i precizno.
2. Mali oštri nožić - važan je za ljuštenje i čišćenje voća i povrća.
3. Nož za hleb - mora da bude nazubljen, a upotrebljavajte ga isključivo za sečenje hleba i testa
4. Oštrač za nož - mali ugaoni oštrač lako se svakodnevno koristi
5. Drvena ili plastična daska za sečenje - najbolje ih je imati nekoliko
6. Drvene varjače - za slatko i za slano
7. Posude i posudice - najbolje su staklene, porculanske ili od inoksa
8. Mućkalica - jedna, ali vredna!
9. Silikonska špatula - vrlo bitna za skupljanje preostale hrane u posudama i loncima.
10. Oštro rende - vaš najbolji prijatelj.
11. Cediljka - plastična ili od inoksa, za pranje i ceđenje namirnica.
12. Nekoliko lonaca debelog dna od inoksa - održavaju stabilnu temperaturu i čuvaju ukus hrane.
13. Tepsija za pečenje - za pripremu hrane u rerni.
14. Tiganj od gusa - idealan za prženje i pečenje palačinki.
15. Blender ili štapni mikser - za kremaste supe, sosove, namaze i deserte.
PROČITAJTE JOŠ: Saveti iskusnih domaćica: Ove 4 stvari morate znati o frižideru
3. Vodite računa o svojim noževima - Noževe koje svakodnevno koristite nužno je oštriti barem jednom nedeljno. Nabavite mali praktični ugaoni oštrač. Povremeno, nakon oštrenja, nož premažite uljem kako biste sprečili rđanje.
Nikada ne perite noževe u mašini za pranje sudova! Vruća voda oštećuje oštricu, stoga nož nakon korišćenja operite u mlakoj vodi te ga odmah obrišite suvom krpom. Nikad ne potapajte u vodu noževe jer i to otupljuje oštricu. Nož koristite samo za rezanje hrane - on nije otvarač konzervi, rezač kartona, plastike i slično! Ne čuvajte noževe zajedno u istoj fioci jer neprestano dodirivanje tupi oštrice.
Idealno je da svaki nož ima svoju futrolu ili zasebno mesto u fioci. Za odlaganje noževa postoje i drveni blok-stalci za noževe, a vrlo je praktičan i zidni magnet jer su tako odloženi uvek nadohvat ruke.
4. Pažljivo odaberite i označite daske - Budući da prilikom rezanja sve namirnice ispuštaju svoj sok, dasku je potrebno dobro oprati nakon rezanja svake namirnice, ako je koristite i za meso i za povrće. Bolje bi bilo da imate nekoliko dasaka - jednu samo za povrće, jednu za ribu, jednu za meso i jednu za voće. Drvene daske su bolje za voće i povrće, a plastične za meso i ribu jer plastične se daske mogu prati na visokim temperaturama u mašini. Daske od stakla, keramike ili mramora oštećuju oštrice noža i nisu dobar izbor.
PROČITAJTE JOŠ: Supertrik uz koji nećete morati često da otapate frižider
5. Perite i brusite drvenu dasku - Barem jednom u dva meseca morate temeljno da operete drvenu dasku, osušite je, pa izbrusite brusnim papirom i premažate nekim jestivim uljem. Daska će tada upijati manje vlage i teže pucati, a brušenjem se poravnavaju tragovi seckanja u kojima se skupljaju bakterije. Ispod daske, pre korišćenja, stavite vlažnu krpicu kako ne bi klizila dok sečete - ovaj jednostavan trik spasiće vas.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Sensa klub
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu