Sastojci:

Za čokoladni vrtlog:

  • 90 g poluslatke čokolade

Za puslica gnezda:

  • 4 belanceta
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1/2 kašičice soli

Za punjenje:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Za ukrašavanje:

  • Mini čokoladna jaja – po želji

Priprema:

Lagani kao oblačići, slatki kao praznik – ova puslica gnezda sa čokoladnim šarama i punjenjem od šlaga prava su uskršnja čarolija na tanjiru. Idealna su za posluženje, lepo izgledaju, a još lepše se tope u ustima.

Savet:

Puslice se najbolje suše polako – zato ih ne vadite prerano iz rerne. U suvom prostoru mogu da stoje i par dana unapred!

Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se prohladi. Zagrej rernu na 100°C. Pleh obložite papirom za pečenje.

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.Umutite ekstrakt vanile, zatim dodajte sirće i sve lagano sjedinite.

Stavite malo puslice u uglove pleha da se papir ne pomera. Na pleh stavljajte po kašiku smese, pa pritisnite sredinu da formirate udubljenje. U sredinu svakog gnezda dodajte malo otopljene čokolade i razvucite je čačkalicom u vrtlog. Preko stavite još jednu kašiku puslice i ponovite vrtlog.

Čačkalicom produbite sredinu svakog gnezda, da kasnije lakše stane punjenje. Pecite 90 minuta, pa isključite rernu i ostavite gnezda unutra još 2–3 sata da se polako ohlade.

Umutite pavlaku, dodajte šećer u prahu i vanilu, pa lagano sjedinite. Napunite puslica gnezda šlagom i ukrasite mini čokoladnim jajima.

Bonus video

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta Izvor: Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta