Sastojci:
Za kore:
- 12 belanaca
- 440 g šećera
Za fil:
- 260 ml mleka
- 260 g mlevenih pečenih lešnika
- 11 žumanaca
- 16 kašika šećera
- 260 g maslaca
Za ukrašavanje:
- 400 ml slatke pavlake za šlag
- lešnici
Recept za laganu puslica tortu:
Kako biste napravili puslica tortu prvo počnite da pravite kore. Umutite za prvu koru 6 belanaca mikserom u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer, pa nakon toga mutite još par minuta. Kalup obložite papirom za pečenje, a rubove premažite uljem i pospite brašnom. Stavite sneg u kalup, lepo ga poravnajte, pa pecite na 150 stepeni 35 minuta. Ispecite po istom postupku i drugu koru i ostavite da se ohladi.
Nakon toga napravite fil tako što ćete dobro da izmešate žumanca sa šećerom. Sipajte mleko u sve to i stavite da se kuva. Mešajte žicom dok se kuva i kada počne da se zgušnjava i ključa, skinite sa ringle. Ostavite da se fil prohladi pa dodajte orahe i lešnike. Penasto umutite maslac pa ga umešajte u fil kada se potpuno prohladi.
Počnite da slažete tortu tako što ćete da stavite koru, pa jednu polovinu fila, pa drugu koru, pa preostali fil i na kraju prekrijte dobro umućenim šlagom i ukrasite lešnicima. Možda ćete želeti da napravite i novogodišnju čokoladnu tortu u obliku jelke.
Pročitajte kako se pravi bezglutenska torta sa jabukama po receptu Džejmija Olivera
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom
Nutricionisti otkrili magični recept za sos koji ide u sve, od mesa do salata
Lav obožava burgere, Bik ne može da odoli hrskavom hlebu, a šta je omiljeno vašem horoskopskom znaku?