Sastojci:

Za patišpanj:

  • 115 g brašna
  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 40 g rastopljenog putera
  • 25 g kakao praha
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za grilijaš:

  • 180 g šećera
  • 60 g badema
  • 50 ml vode

Za krem:

  • 250 g mekog putera
  • 120 g kondenzovanog mleka
  • 120 g gotovog grilijaža
  • 2 kašičice (10 g) kakao praha

Za premaz:

  • 90 g šećera
  • 160 ml vode
  • 1/2 kašičice vanilinog šećera

Za čokoladnu glazuru:

  • 90 g crne čokolade
  • 200 ml mleka
  • 60 g meda (2 kašike)
  • 30 g putera
  • 10 g kakao praha

Dodatno:

  • 2 kašike gustog džema/marmelade

Pogledajte kako se pravi: 

Recept za čokoladnu Prag tortu:

Za tortu prvo pripremite patišpanj. Posebno pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Sve izmešajte žičanom mutilicom, možete prosejati. Stavite jaja u činiju, dodajte šećer i vanilin šećer. Dobro umutite mikserom dok se ne formira gusta, prozračna, lagana masa. Dodajte suve sastojke u dve faze, pažljivo ih mešajući lopaticom odozdo prema gore. U manju činiju stavite 2 kašike testa, sipajte otopljeni, ohlađeni puter i promešajte.

Ovu smesu dodajte u glavno testo i lagano umešajte lopaticom. Pripremite kalup prečnika 21 cm. Stavite testo u njega i raširite ga. Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 170 C oko 35-40 minuta. Ne otvarajte rernu prvih 20-25 minuta. Gotov patišpanj ohladite naopačke. Zatim izvadite iz kalupa, umotajte u film i ostavite da odstoji 6-8 sati.

Za grilijaš oljuštene i pečene orahe sameljite u blenderu. Sipajte vodu u šerpu i dodajte šećer. Stavite na vatru, dovedite do ključanja i kuvajte na laganoj vatri oko 5-7 minuta do zlatno-smeđe boje. U gotov karamel odmah dodajte orahe i brzo promešajte. Sipajte na silikonsku prostirku i ostavite da se ohladi. Zatim izlomite na komade i sameljite u blenderu.

Zatim, za krem, u činiju stavite meki puter i dobro umutite mikserom oko 3-5 minuta. Trebalo bi da postane lagano i prozračnije. Dodajte kondenzovano mleko i kakao i ponovo umutite. Na kraju dodajte izblendani grilijaž i kratko izmutite mikserom. Krem je spreman. Pripremite premaz. Da biste to uradili, pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer u šerpi. Stavite na vatru i dovedite do ključanja i rastvorite šećer. Skloniti sa vatre i dobro ohladite.

Isecite patišpanj na tri jednaka sloja. Položite prvi sloj i navlažite ga premazom. Zatim ga premažite polovinom krema. Stavite sledeći sloj torte i ponovo natopite, pa rasporedite preostalu kremu. Odvojite malo kreme, oko 1-2 kašike. Stavite treći sloj torte na vrh, lagano ga pritisnite rukama. Zagladite strane torte rezervisanim kremom. Po vrhu torte premažite tanak sloj džema. Stavite u frižider na 1 sat.

Za glazuru pomešajte čokoladu, mleko, puter, kakao i med u šerpi. Stavite na vatru i dovedite do ključanja uz stalno mešanje. Zatim smanjite vatru i kuvajte glazuru još 7-10 minuta dok se ne zgusne. Gotovu glazuru malo ohladite. Stavite tortu na pleh i prelijte glazurom odozgo. Pažljivo je raširite lopaticom ili dugačkim nožem. Vratite u frižider. Ohlađenu tortu ukrasite po želji. Možda ćete želeti da napravite i laganu Rafaelo tortu.

Pročitajte kako se pravi moka krem torta

BONUS VIDEO

TikTok/themodernnonna Slatka torta sa tikvicama

StvarUkusa