Sastojci:
Za patišpanj:
- 4 jajeta
- 160 g šećera
- 110 g brašna
- 10 g kukuruznog skroba
- 30 g kefira
- 15 ml ulja
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
Za krem:
- 400 ml slatke pavlake
- 250 g krem sira
- 80 g šećera u prahu
- 8 g vanilinog šećera
Za premazivanje:
- 150 ml sveže skuvane kafe
Dodatno:
- kakao prah
- šećer u prahu
Recept za kremasti tiramisu rolat:
Kako biste napravili rolat prvo ispecite patišpanj. Pomešajte jaja, šećer i vanilin šećer u činiji. Sve dobro umutite mikserom dok ne postane svetlo i prozračno. Zatim dodajte kefir i ulje, pa ponovo mešajte mikserom. Na kraju u testo dodajte brašno, skrob i prašak za pecivo. Mešajte mikserom na maloj brzini do glatkog testa.
Pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje. Ubacite testo i ravnomerno ga rasporedite. Patišpanj pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 10-15 minuta. Gotov patišpanj stavite na ravnu površinu i lagano pospite šećerom u prahu. Pokrijte drugim komadom papira za pečenje i na njega stavite ohlađeni pleh. Da biste natopili biskvit, skuvajte jaku nezaslađenu kafu i ohladite je.
Za kremu počnite da mutite dobro ohlađenu slatku pavlaku. U mućenju dodajte šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte krem sir u dve ili tri faze. Krem dobro umutite dok masa ne postane gusta i prozračna. Uklonite papir za pečenje sa patišpanja i potopite ga u ohlađenu kafu. Stavite veći deo krema preko patišpanja i izgladite. Odozgo pospite kakao. Pažljivo umotajte u rolat. Rolat premažite ostatkom krema. Pospite kakaoom. Možda ćete želeti da napravite i mekani crno-beli rolat.
Pročitajte i kako se pravi čokoladni rolat sa bananom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica
Posne kokos štanglice za Svetog Nikolu
Telekom Srbija dobitnik priznanja: Još jedna nagrada za projekat „Dečji svet je veći od ekrana“
Posne ćufte od pasulja za Svetog Nikolu