Počela je sezona slava i ako vaša nije skoro, bolje je da na vreme pronađete inspiraciju za slatki sto. Naš predlog je preukusan keks rolat sa čokoladom, bananom i kikirikijem. Proces pripreme ovog rolata malo duže traje, ali nije mnogo težak za pripremu, a zahvaljujući fantastičnoj kombinaciji sastojaka svima će se svideti. Pored ovog, za slavu je idealan i reforma rolat od čokolade.
Sastojci:
- 300 g keksa
- 150 g oraha
- 1 banana
- 350 ml mleka
- 45 g kakaoa
- 120 g putera
- 1 pomorandža
- Za crnu glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 2 kašike ulja
- 150 g kikirikija
- Za belu glazuru:
- 70 g bele čokolade
- 1,5 kašika ulja
- 60 g kikirikija
Recept za keks rolat sa čokoladom i kikirikijem:
Izlomite keks i dodajte mu krupno sečene pečene orahe. Zatim u šerpi pomešajte mleko, rendanu koru pomorandže, kao i kakao. Promešajte tako da nema grudvica, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Pred kraj dodajte puter i mešajte dok se ne istopi. Sipajte preliv preko keksa i dobro promešajte. Dobijenu smesu za rolat stavite na pek papir i forimajte pravougaonik ili kvadrat. Stavite bananu na sredinu smese za rolat, pa podignite obe ivice pek papira kako biste spojili krajeve. Lepo umotajte i stavite u frižider na 3 sata. Isecite drugi pek papir na četiri trake srednje debljine i zalepite na rolat sa razmakom. Istopite čokoladu sa uljem, pa dodajte kikiriki i promešajte. Premažite rolat tamo gde nemate zalepljenu traku. Stavite rolat 40 minuta u frižider ili zamrzivač, pa skinite trake i ta prazna mesta premažite belom čokoladom koju ste istopili sa uljem i pomešali sa kikirikijem. Vratite rolat u frižider da se stegne.
Pročitajte i ovo: Recept za plazma rolat sa nutelom i bananom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera