Čuvena reforma je klasik domaće kuhinje i nezaobilazna je na svakom slavlju. Svaka domaćica koja želi da pokaže svoje kulinarske sposobnosti pravi ovu tortu. Kombinacija oraha i čokolada je savršena, a upravo ovaj spoj je čini svima omiljenom tortom. Danas vam donosimo i recept za reforma rolat koji se pravi od sličnih namirnica, pa će se sigurno svima dopasti.
Pročitajte i recept za čokoladni rolat.
- Sastojci:
- Za koru:
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 9 kašika oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Za fil:
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g putera
- 130 g tamne čokolade
- Za ganaš:
- 100 g mlečne čokolade
- 70 ml slatke pavlake
- orasi po želji
Priprema:
Belanca kratko mutite, pa postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvrst šne. Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i lagano umešajte špatulom, a onda dodajte i mlevene orahe i sve dobro sjedinite. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pečenu koru uvijte u rolate sa sve pek papirom i ostavite da se ohladi. Žumanca umutite sa šećerom, pa kuvajte na pari, uz neprestano mešanje. Potrebno je nekih 15 minuta, pazite da ne prekuvate. Sklonite sa šporeta, pa dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim u fil dodajte umućeni puter i sve lepo sjedinite mikserom. Odvijte rolat, pa ga premažite filom i ponovo urolajte. Ako vam je ostalo fila slobodno premažite i sa spoljne strane.Otopite čokoladu i slatku pavlaku, pa premamžite rolat i ukrasite seckanim orasima. Stavite u frižider da se stegne. Možete da ukrasite i jagodama ako želite.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem