Pogače se obično mese kada su neke specijalne prilike, za praznike, slave ili proslave. Čak i tada, većina domaćica pokušava da izbegne ovaj zadatak, jer se oduvek smatralo kako mešenje testa ide od ruke samo onim najveštijim. Danas vam donosimo recept za neodoljivu pogaču, ali ovaj put slatku. Ono što ovu slatku pogaču izdvaja od drugih je što se pre pečenja umesto jajetom premazuje jogurtom koji je čini neverovatno mekano, a za sjaj posle pečenja i savršeno sladak ukus zadužan je med. 

Pročitajte i kako da spremite slatku lisnatu pogaču sa kremom i kikirikijem.

  • Sastojci:
  • 700 g brašna 
  • 1 ravna kašika soli 
  • 12 g kvasca
  • 1 jaje 
  • 300 ml mleka 
  • 100 g šećera 
  • 2 kašike ulja 
  • 1 kašika sirćeta 
  • 1 kašika ekstrakta vanile 
  • 70 g putera
  • 50 g grčkog jogurta 
  • 50 g meda 

Priprema:
U posudi pomešajte kvasac, šećer i toplo mleko, pa dodajte ulje i sirće. Zatim dodajte i jaje i sve dobro umutite, a onda dodajte prosejano bršano i so. Umesite testo, pa dodajte puter sobne temperature i nastavite da mesite dok se sastojci lepo ne sjedine. Pokrijte providnom folijom i ostavite da nadođe nekih pola sata. Podelite testo na 10 jednakih delova i oblikujte loptice. Razvucite svaku lopticu u obliku pravougaonika i presecite na pola. Na svakoj polovini, na jednom kraju (po dužini) napravite proreze i urolajte. Kalup premažite puterom, pa ređajte rolnice u krug, tako da ostavite prazan prostor u sredini. Tu ubacite poslednju lopticu, ali nju razvucite (nemojte da je presecate po sredini), već samo napravite proreze po dužini i urolajte. Zatim je savijte kao kućicu od puža i stavite u sredinu. Pokrijte i ostavite da odmori još 15 minuta. Premažite jogurtom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta. Vruću premažite medom. Ako želite pospite seckanim orasima ili lešnicima. 

BONUS VIDEO: 

Instagram/archersfood Slatko pecivo punjeno nutelom

Izvor: StvarUkusa