Za prave sladokusce, koji uživaju u kombinaciji čokolade, osvežavajućeg fila i kafe ova torta je pun pogodak. Pored toga, izuzetno je dekorativna i raskošnog izgleda, pa će se uklopiti u svaku prazničnu ili mrsnu slavsku trpezu. Torta se sprema tako što se na natopljene kore ređa fil sa kafom i obilno posipa čokoladnim mrvicama.

  • Sastojci:
  • Za koru:
  • 8 jaja
  • 1,5 čaše šećera
  • 1 čaša kukuruznog škroba
  • 1,5 čaše brašna
  • 4 kašike vrele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 pakovanje vanilin šećera
  • Za fil:
  • 800 ml slatke pavlake
  • 1 čaša šećera u prahu
  • 250 g maskarpone sira
  • 300 g krem sira
  • 4 kašičice kafe
  • Za preliv kora:
  • 1 kašičica kafe
  • Za dekoraciju:
  • 2 pakovanja čokoladnih crno-belih mrvica
  • 50 g okruglih čokoladnih mrvica

Priprema:

Odvojte žumanca i belanca u 2 posude. Odvojeno pomešaje kukuruzni skrob, brašno i prašak za pecivo, pa promešajte. Umutite belanca i dodajte pola šolje šećera dok ne dobijete čvrst šne. Umutite žumanca i dodajte vodu, pa ubacite postepeno prosejanu mešavinu brašna i kukuruznog skroba. Umutite dobro, pa dodajte postepeno umućena belanca sa šećerom i mutite na laganijoj brzini. Dodajte ostatak umućenih belanaca. Kada dobro sjedinite sve sastojke, smesu izlijte u okrugao pleh sa pokretnom iviciom pa pecite na 180°C otprilike 30 minuta. Čačkalicom proverite da li je testo ispečeno, ako nije vratite u rernu dok ne bude gotovo. Ostavite da se prohladi 5 minuta, pa izvadite ih kalupa. Pokrijte krpom i ostavite sa strane. Dok se kora hladi, u šerpu dodajte žumanca i ostatak šećera, umutite, pa dodajte šećer u prahu. Mutite dok ne dobijete penastu strukturu, pa dodajte maskarpone i krem sir, pa dobro umutite. Ostavite 4 kašike fila sa strane za premazivanje. U posudici ubacite kafu, dodajte vrlo malo vode (samo da se istopi), umutite, pa dodajte u fil i umiksajte. Promešajte kašičicu kafe sa malo više vode. Koru podelite na 4 dela, pa ih natopite razblaženom kafom. Na prvu koru rasporedite deo fila, prekrijte drugom, pa ponovite postupak do utroška materijala. Poslednji sloj treba da bude kora. Dodajte polovinu fila koji ste ostavili sa strane, pa ga poravnajte špatulom. Nanesite obilno čokoladne mrvice sa strane, a odozgo ukrasite drugom polovinom fila po ivicama uz pomoć šprica za kolače da izgledaju kao puslice. Dodajte po zrno kafe na svaku puslicu. Sredinu pospite okruglim mrvicama.

Bonus video:

Napoleon torta Instagram/best_kompotik

 Izvor: StvarUkusa