Nikad brži čokoladni rolat sa kremastim filom od slatke pavlake. Jednostavno se priprema, a dobićete izdašan kolač u kome će uživati cela porodica. Svima uspeva iz prve, a idealno ide uz kafi ili čaj. Idealna poslastica ako vam dolaze neplanirani gosti.
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 4 kašike brašna
- 3 kašike kako praha
- 4 kašike mleka
- 1 kašićica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za fil:
- 3 kašike kakao praha
- 3 kašike šećera
- 3 kašile ulja
- 3 kašike mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
Belanca odvojite od žumanaca. U žumanca dodajte 3 kašike šećera, ekstrakt vanile i dobro izmešajte. Dodajte ulje, mleko, pa u smesu prosejte brašno pomešano sa kako prahom i praškom za pecivo. Sve dobro sjedinite da dobijete glatku smesu. Belanca umutite mikserom da dobojete gust sneg i dodajte kašiku šećera. Dobijeni šlag pomešajte sa čokoladnim filom od žumanaca i sve dobro sjedinite. Ulijte u širi pleh obložen pek papirom. Pecite na 180 C oko 10-ak minuta.
Kada je gotovo izvrnite na drugi pek papir. Urolajte ga dok je još topao i ostavite da se hladi. U šerpu pomešajte kakao, ulje, šećer i mleko, pa zagrevajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Pavlaku umutite sa šećerom u prahu dok se skroz ne zgusne, pa dodajte smesu od kakaa i sve zajedno umutite. Filom premažite koru i zajedno urolajte. Ostavite u frižideru na 2 sata. Po želji odozgo premažite sa malo fila i ukrasite kakao prahom ili mrvljenim čokoladnim keksom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem