Izgleda raskošno kao iz poslastičarnice, a pravi se veoma jednostavno. Mekana kora od putera, preko džem i šam od belanaca. Sve je spremno za manje od sat vremena. Iznenadite ukućane i goste ukusnom poslasticom.

Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 120 g putera 
  • 2 žumanca
  • 50 g šećera 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 250 g džema
  • 3 belanca
  • 70 g šećera 
  • šećer u prahu

Priprema:

Pomešajte puter sa šećerom, pa dodajte žumanca i sve sjedinite. Sipajte brašno, prašak za pecivo, promešajte pa umesite smesu ručno. Stavite smesu na pek papir, prekrijte je drugim pek papirom pa razvaljajte oklagijom. Sklonite gornji papir, a zajedno sa donjim smesu prebacite u tepsiju u kojoj ćete praviti kolač. Neka smesa obuhvati i unutrašnje ivice, isecite samo one koje štrče iznad tepsije. Dobijenu koru premažite džemom po izboru.

Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg pa stavite preko džema. Pecite na 170 stepeni pola sata na donjoj rešetki. Ostavite da se ohladi pre nego što isečete. Pospite šećerom u prahu.

Postupak pogledajte u galeriji ispod.

Izvor: Stvar ukusa

Printscreen/Youtube/The Perfect Home Kolač sa džemom i šamom od belanaca recept