Ekleri su klasičan francuski desert koji je specifičan po sočnom filu i mekanom i hrskavom testu. Obično se pune klasičnim žutim filom, ali sada isprobajte i verziju sa crvenim filom od malina - nećete se pokajati.

Sastojci:

Za testo:

  1. 160 ml mleka
  2. 160 ml vode
  3. 140 g maslaca
  4. 4 g soli
  5. 10 g šećera
  6. 200 g brašna
  7. 4 jajeta

Za fil:

  • 6 žumanaca
  • 45 g gustina
  • 40 g brašna
  • 150 g šećera
  • malo vanile
  • 750 ml mleka
  • 350 ml slatke pavlake
  • pola kesice pudinga od malina
  • crvena prehrambena boja
  • prah šećer

Priprema:

U šerpu sipati mleko i vodu a zatim dodati maslac, so i šećer. Sačekati da se maslac otopi pa dodati brašno. Smesu mešati na ringli dok ne počne da se odvaja od šerpe. Masu ostaviti da se malo prohladi pa dodati 4 jajeta i umutiti mikserom.

Za fil je potrebno zagrejate mleko u šerpi. Žumanca,gustin, brašno, šećer, vanilu i puding izmutiti sa malo mleka. Nakon što se mleko zagrejalo skuvati prethodnu smesu. Ostaviti da se malo ohladi pa dodati slatku pavlaku koju ste prethodno umutili. Na kraju dodati crvenu boju.

Eklere seći na pola pa puniti filom i posuti prah šećerom. 

Recept poslala Natalija Kokanović