Samo ime ovog testa govori da se ono dobija kroz kuvanje testa. Kuvano testo je vazdušasto i kao posledica kuvanja uspeva da naraste upravo zbog pare, koja se stvara tokom njegove pripreme.

Šta vam je neophodno za pripremu kuvanog testa?

Pored brašna i vode, potrebni su vam so, jaja, i maslac.

Kako se priprema kuvano testo?

Pripremite veliku šerpu u koju treba da stavite maslac (4 kašike), vodu (1 šolju), sasvim malo soli. Ove namirnice stavite na ringlu i sačekajte da smesa proključa (maslac treba da se istopi), pa ih zatim skinite sa vatre. Odmah treba da dodate 1 šolju brašna i dok ga dodajete treba da energično mešate.

Nastavite mešanje smese do momenta dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Vratite smesu na vatru, ali na nižu temperaturu i nastavite da mešate i budite pažljivi, jer smesa ne treba da bude lepljiva.

Sklonite šerpu sa šporeta i testo prebacite u posudu. Ostavite ga oko 5 minuta da se prohladi i počnite da dodajete jedno po jedno jaje od 4 ukupno, uz neprestano mešanje testa.

Obavezno je da dodajete jaja jedno za drugim - kod svakog dodatog jaja mešajte dok se testo ne ujednači i tek nakon toga možete da dodate drugo jaje. Testo treba da postane veoma glatko.

Kada dodate jaja, testo je gotovo i možete da pređete na interesantniji deo pripreme - od kuvanog testa možete da napravite mnogo različitih vrsta deserata, a možete da koristite i slano punjenje. Testo možete da pržite i da pečete.

Od kuvanog testa se najčešće pripremaju ekleri, tulumbe i različita peciva.

Recept za KUVANO TESTO od 5 sastojaka: Napravite najukusnije tulumbe, eklere i razna peciva
Foto: Shutterstock recept-za-kuvano-testo-od-5-sastojaka
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: Bonapetti.rs