Tri su tajne francuske kuhinje: maslac, maslac i maslac. Osim bogatstva ukusa u slanim jelima Francuzi su poznati i po svojim čarobnim desertima.
Otkrijte poslastice iz francuske kuhinje nakon kojih ćete se osećati kao da se nalazite u Parizu.
Krem Brule
Ovo je tradicionalni francuski desert sastavljen od fila na bazi jaja i vanile. Preko ovoga deserta stavlja se šećer, koji se potom pali dok se ne dobije lepa tamnosmeđa karamela. Dobar Krem Brule se prepoznaje po tvrdoj karamelizovanoj korici i glatkom filu. Najraniji pisani zapisi o ovom desertu potiču iz 1691. godine kada je objavljen kuvar poznatog francuskog kuvara Fransoa Masilota koji je kuvao za najuvaženiju gospodu onog vremena.
https://www.stvarukusa.rs/deserti/krem-brule-najpoznatiji-francuski-desert/
Sufle
Samo najveštiji poslastičari znaju ispeći ovaj kolačić koji se sastoji od dva dela – slatkog fila ili pirea koji se meša s belancima istučenim u nežni sneg. Rezultat je ukusan desert koji u rerni 'naraste' preko svog kalupa. Iako postoje i slane verzije ovog jela, sufle se najčešće pravi od citrusnog i šumskog voća, banana ili čokolade, a poslužuje s najfinijim šećernim prahom. Prvi sufle pripremio je francuski kuvar Vinsent de la Šapel u 18. veku.
https://www.stvarukusa.rs/deserti/topi-se-u-ustima-sufle-od-griza-sa-pudingom-i-vocem-video/
Makarons
Makarons su slatki i šareni kolačići napravljeni od belanaca, badema i šećera, kao i jestive boje, a povezani su slatkim umakom poput džema. U slavnoj gastronomskoj enciklopediji Larus Gastronomija stoji da je ovaj desert stvoren 1791. godine u jednom samostanu u francuskom gradu Kormeri gde su ih izumele i s radošću pekle dve Karmelićanke.
https://www.stvarukusa.rs/deserti/najpoznatiji-sitni-kolaci-makarons/
https://www.stvarukusa.rs/deserti/hrskavi-desert-punjen-cokoladom-domaci-ekleri-po-provernom-receptu/
Izvor: punkufer.hr
Svečana salata sa piletinom i jajima
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke