Sastojci:
- 1 kg junetine (plećka ili but)
- 150 g dimljene slanine
- 1 velika glavica I 150 gcrnog luka
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 5 dl crnog vina
- 3 dl goveđeg bujona
- 1 lovorov list
- 2 grančice majčione dušice
- 200 g šampinjona
- so i biber po ukusu
- maslinovo ulje za prženje
Recept za junetinu na burgundski način:
Na srednje jakoj vatri, propržite iseckanu slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite je i stavite sa strane. U istom loncu, propržite kocke junetine sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i stavite sa strane.
U lonac dodajte iseckanu glavicu crnog luka i šargarepu, pa propržite dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut. Vratite meso i slaninu u lonac sa povrćem. Pospite meso brašnom i promešajte da se sve dobro sjedini. Zatim polako sipajte crno vino, mešajući da se sve poveže.
Dodajte goveđi bujon, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber. Poklopite lonac i ostavite da se lagano krčka na tihoj vatri oko 2 do 3 sata. U međuvremenu, u tiganju na maslinovom ulju propržite pečurke i ostatak iseckanog luka. Dodajte ih u lonac sa mesom pred kraj kuvanja, oko 30 minuta pre nego što bude gotovo. Kada je jelo gotovo, izvadite lovorov list i majčinu dušicu.
BONUS VIDEO:
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem