Sastojci:

  • 1 kg junetine (plećka ili but)
  • 150 g dimljene slanine
  • 1 velika glavica I 150 gcrnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike brašna
  • 5 dl crnog vina
  • 3 dl goveđeg bujona
  • 1 lovorov list
  • 2 grančice majčione dušice
  • 200 g šampinjona
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za prženje

Recept za junetinu na burgundski način:

Na srednje jakoj vatri, propržite iseckanu slaninu dok ne postane hrskava. Izvadite je i stavite sa strane. U istom loncu, propržite kocke junetine sa svih strana dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i stavite sa strane.
U lonac dodajte iseckanu glavicu crnog luka i šargarepu, pa propržite dok ne omekšaju, oko 5-7 minuta. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još minut. Vratite meso i slaninu u lonac sa povrćem. Pospite meso brašnom i promešajte da se sve dobro sjedini. Zatim polako sipajte crno vino, mešajući da se sve poveže.
Dodajte goveđi bujon, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber. Poklopite lonac i ostavite da se lagano krčka na tihoj vatri oko 2 do 3 sata. U međuvremenu, u tiganju na maslinovom ulju propržite pečurke i ostatak iseckanog luka. Dodajte ih u lonac sa mesom pred kraj kuvanja, oko 30 minuta pre nego što bude gotovo. Kada je jelo gotovo, izvadite lovorov list i majčinu dušicu.

BONUS VIDEO:

Milica Radović Zapečena boranija sa slaninom