Sastojci:

Za fil:

  • 250 ml mleka 
  • 1 jaje
  • 50 g šećera 
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike kukuruznog skroba

Još je potrebno:

  • 1 list lisnatog testa (odmrznutog)
  • 1 šoljica suvog grožđa
  • 1 žumance (za premazivanje)

Priprema:

Ove rolnice sa suvim grožđem inspirisane su francuskim pecivom poznatim po hrskavom lisnatom testu i kremastom filu sa suvim grožđem. Brzo se prave i savršen su izbor za doručak ili popodnevnu užinu uz kafu.

Suvo grožđe možete prethodno natopiti u rumu ili soku od narandže za bogatiji ukus.
Rolnice možete posuti prah šećerom pre serviranja.
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 dana, ali su najbolji dok su sveži.

U šerpu sipajte mleko i zagrejte na srednjoj temperaturi dok ne postane toplo (ne sme da proključa). U činiji pomešajte jaje, šećer, vanilu i kukuruzni skrob. Polako dodajte toplo mleko u smesu sa jajima uz neprestano mešanje. Vratite sve u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Ostavite krem da se potpuno ohladi.

Lisnato testo rastanjite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Premažite ohlađeni krem ravnomerno po testu. Pospite suvo grožđe po filu. Urolajte testo u čvrstu rolnu, počevši od duže strane. Rolat isecite na kriške debljine oko 2 cm. Poređajte rolnice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancetom.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Bonus video

pržene rolnice sa jabukama Izvor: pržene rolnice sa jabukama