Sastojci:
Za fil:
- 250 ml mleka
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike kukuruznog skroba
Još je potrebno:
- 1 list lisnatog testa (odmrznutog)
- 1 šoljica suvog grožđa
- 1 žumance (za premazivanje)
Priprema:
Ove rolnice sa suvim grožđem inspirisane su francuskim pecivom poznatim po hrskavom lisnatom testu i kremastom filu sa suvim grožđem. Brzo se prave i savršen su izbor za doručak ili popodnevnu užinu uz kafu.
Suvo grožđe možete prethodno natopiti u rumu ili soku od narandže za bogatiji ukus.
Rolnice možete posuti prah šećerom pre serviranja.
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj kutiji do 2 dana, ali su najbolji dok su sveži.
U šerpu sipajte mleko i zagrejte na srednjoj temperaturi dok ne postane toplo (ne sme da proključa). U činiji pomešajte jaje, šećer, vanilu i kukuruzni skrob. Polako dodajte toplo mleko u smesu sa jajima uz neprestano mešanje. Vratite sve u šerpu i kuvajte na laganoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Ostavite krem da se potpuno ohladi.
Lisnato testo rastanjite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Premažite ohlađeni krem ravnomerno po testu. Pospite suvo grožđe po filu. Urolajte testo u čvrstu rolnu, počevši od duže strane. Rolat isecite na kriške debljine oko 2 cm. Poređajte rolnice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancetom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
Ćufte od patlidžana i sira
Lagana salata sa brokolijem i feta sirom
Posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva