Sastojci:

  • 1 kg višenamenskog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 300 g suvog grožđa
  • 60 g hladnog putera, isečenog na komadiće
  • 400 g mlaćenice
  • 1 jaje
  • ulje
Zašto je korisno jesti suvo grožđe?

Suvo grožđe obiluje prirodnim šećerima i dobra je zamena za slatkiše. Bogato je vlaknima, ali i antioksidansima, mikronutrijentima, mineralima i vitaminima.

Recept za irski hleb sa suvim grožđem:

Za ovaj hleb zagrejte rernu na 190 stepeni C. Premažite okrugli pleh uljem. Stavite brašno, šećer, sodu bikarbonu i so u posudu. Promešajte da se sjedine. Dodajte puter u činiju i izgnječite ga viljuškom u mešavinu brašna, dok se ne formiraju krupne mrvice.

Umešajte suvo grožđe u mešavinu brašna. Dodajte mlaćenicu i jaje u mešavinu brašna i mešajte dok se ne formira čvrsto testo. Stavite testo na pobrašnjenu ravnu površinu. Premažite ruke brašnom i od testa oblikujte kuglu. Testo će biti lepljivo.

Prebacite kuglu testa u pripremljenu tepsiju. Oštrim nožem isecite po površini vekne oblik slova x. Pecite 45-50 minuta ili dok ne porumeni i čačkalica ne bude čista. Ohladite na rešetki najmanje 10 minuta, a zatim isecite i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i brzinski banana hleb sa čokoladom.

Pročitajte kako se pravi najbolji domaći somun

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa